Gå direkt till Nyheten (Efter 30 år; Projektet är klart!
BLLF Sweden funderar på nya uppdrag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Efter 30 år; Projektet är klart!
BLLF Sweden funderar på nya uppdrag

Publicerad torsdag, 16 juni 2022, 15:10 av Björn Smitterberg

I 30 år har BLLF Sweden i Lidköping kämpat mot skuldslaveriet i Pakistan. Tusentals människor har kunnat befrias liksom fattiga arbetarfamiljer i lantbruk, tegelbruk och industrier i ökenområden i det folkrika landet. Nu finns historien om BLLF i Lidköping i bokform. .

Britt-Marie Klang och hennes framlidne make Bengt Klang var två av de fyra som började diskutera hur man skulle kunna hjälpa barn och familjer som fick arbeta som slavar genom ett skuldsättningsystem.

Nu börjar Pakistan få ordning på det här och ett 30 år långt projekt avslutas nu med en utställning och en bok om arbetet och människorna som deltagit.

Många är det som under årens lopp deltagit på olika sätt, lärare, föreningar, fackförbund och många fler – engagemanget för de i Pakistan som var fast i skulder och slaveri har väckt förvåning runt om i landet.

Om allt detta berättas i en alldeles färsk bok som på onsdagen presenterades på Vänermuseet där det också finns en utställning om BLLF Sweden till och med söndag.

Cecilia Karlsson, tidigare lärare, har rest med unga från Lidköping till Pakistan, och är en av dem som varit med längst i BLLF Lidköping – hon var ordförande i 21 år och presenterade boken vid ”boksläppet” på onsdagen.

Flera personer var med och berättade – Britt-Marie Klang berättade att hon och hennes man kom hem från Pakistan och bland de första som kontaktades var den Världens Butik som fanns då i anslutning till förra biblioteket. Bibliotekets persona hör för övrigt också till alla som engagerat sig. Ungdomar ska inte förglömmas – ungdomar som många mötte vid ballongsläpp varje vår.

Nu letar man sålunda efter något nytt. Engagemang är beteckningen på det som är ledstjärna dessa personer – främst kvinnor. Det skulle vara synd om de här människorna med sådant driv inte hittade nya viktiga uppgifter.