Gå direkt till Nyheten (Villabygge på jordbruksmark kan stoppas)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Villabygge på jordbruksmark kan stoppas

Publicerad Sunday, 12 June 2022, 17:40 av Björn Smitterberg

En familj i Lidköping vill köpa en avstyckning från ett jordbruk för att bygga en villa. Miljö- och byggnämnden kan komma att ge ett negativt förhandsbesked.

Anledningen till det avslag som kan komma är att det blivit skärpta regler att använda jordbruksmark. Grundregeln är nu att jordbruksmark skall användas för just jordbruk.
– Åtgärder och ny bebyggelse som försvårar jordbruksverksamheten ska undvikas så långt möjligt, står det om just detta område i översiktsplanen för Lidköpings kommun

Sökande påpekar att kommunen själv använder mängder av jordbruksmark på olika håll för att skapa bostadsområden – bl a i Sjölunda. Vidare anses den mark som man vill avstycka vara svår att bruka med nutida maskiner då det är ett snipigt och krokigt hörn av en åker. Detta kan vara ett skäl för att bebyggelse ändå ska tillåtas på marken.

Ärendet kommer i Miljö- och byggnämnden om några dagar.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
12 juni, 2022 09:08

Såvitt jag kommer ihåg, så har väl alla villor de senaste 75 år sedan byggds på åkermark!

Anders
Gäst
Anders
13 juni, 2022 10:16

Kan inte bli lätt att bygga Lidköping i framtiden. Stadsnära skogar får inte röras, bygga på åkermark är ajja bajja, det är väl bara torget, och några parkeringsplatser samt Örthagsparken kvar att bygga på. Jag glömde Framnäs IP. Höl i hövet.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
13 juni, 2022 12:47

“Där ingen lie kan slå, där ingen plog kan gå, där ska hus stå!”