Gå direkt till Nyheten (Kollängens tingshus och lagman Richert
Historiearrangemang på platsen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kollängens tingshus och lagman Richert
Historiearrangemang på platsen

Publicerad torsdag, 09 juni 2022, 15:27 av - Inskickat material

Johan Gabriel Richert och Kollängens tingshus

En av det tidiga 1800-talets mest inflytelserika jurister som också har kallats ”den svenska liberalismens fader” bodde utanför Lidköping, men är idag ganska lite känd i våra trakter. Nu välkomnar Föreningen för Västgötalitteratur och Svenska byggnadsvårdsföreningen till ett arrangemang kring lagman Johan Gabriel Richert och tingshusens historia.

Johan Hirschfeldt, jurist med bakgrund som både justitiekansler och president i Svea hovrätt, har länge haft ett stort intresse för lagman Richert. Tillsammans med professor emeritus Kjell Åke Modéer samtalar han om tidig liberalism i Sverige och de personer som rörde sig i kretsen kring Richert.

Bebyggelseantikvarie Eva Löfgren berättar om tingshusarkitektur utifrån sin avhandling ”Rummet och rätten, och vad som har styrt utformningen av tingshus i olika tider.

Arrangemanget hålls i den vackra kulturmiljön Kollängens tingshus i Götene kommun, ett byggnadsminne från 1785, där Richert verkade som lagman.

Dagen börjar med fika och avslutas med lunch. Anmälan görs till Anna Lokrantz, anna@lokrantzkulturmiljo.se eller tel. 073-569 50 81 senast den 12 juni.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
R Jildenstål
Gäst
R Jildenstål
9 juni, 2022 06:48

Dag & tid på Kollängens Tingshus?