Gå direkt till Nyheten (Centern: Gårdsförsäljning av alkodryck om vi får bestämma)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Centern: Gårdsförsäljning av alkodryck om vi får bestämma

Publicerad onsdag, 08 juni 2022, 10:49 av Insändare


Ett självklart Ja till gårdsförsäljning om vi får bestämma

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har potential att främja turist- och besöksnäringen och bidra till positiva effekter på näringslivet i Lidköping och andra kommuner i Skaraborg. Inte minst företag på landsbygd och mindre orter kan få möjlighet till bättre möjligheter att visa upp sin småskaliga produktion.

Tillverkningen av alkoholhaltiga drycker är en av de snabbast växande branscherna inom svensk livsmedelsindustri. Branschen har sett en tillväxt under hela 2010-talet. Det finns ett intresse för hantverket, att bedriva det småskaligt med en stark förankring i lokalsamhället. Det finns i allmänhet ett ökat intresse för livsmedelsproduktion där kvalitet, ursprung och hantverkskunnighet värderas högre. Företagen bidrar också till att stärka besöksnäringen i lokalsamhället oberoende om det är i ett industrikvarter i staden eller i en gårdsbutik på landet.

I veckan har Regionstyrelsen i Västra Götaland yttrat sig över den statliga remissen med förslag för att öppna möjligheterna för gårdsförsäljning. Centerpartiet ställde sig positiv till ett yttrande om att förbättra möjligheterna för småskalig försäljning av hantverksmässig produktion hemma på gården, av lokalproducerat vin eller öl, eller annan alkoholhaltig dryck. Döm om vår förvåning när KD väljer att rösta emot förslaget. Så mycket var den nyvunna vurmen för landsbygden värd. När det väl kommer till kritan och mindre företag, vill förevisa och försälja det som de hantverksmässigt producerat, så vill det partiet inte ge förutsättningar för detta.

Gårdsförsäljning kan bidra med positiva spridningseffekter, exempelvis i form av att besökarna även besöker restauranger, lokala livsmedelsproducenter eller bor på hotell i närheten. Det är inte osannolikt att möjligheten att bedriva gårdsförsäljning kommer att vara som störst bland dryckestillverkare på landsbygden.

Det är hantverksmässigt tillverkade drycker i småskalig produktion vi talar om, de blir naturligt dyrare än motsvarande industritillverkade produkter. Därvid är risken att marknaden sköljs över av billiga produkter minimal. Däremot kan de ge möjlighet till extra inkomster om företagen kan utveckla, förevisa och försälja en begränsad mängd av det lokala ölet, vinet eller den lokala spritdrycken, för tillresta entusiaster. Det kommer vara långt dyrare än på Systembolaget och hantverksmässigt producerat. Tänk att få njuta av en lokalproducerad öl till entrecoten, samtidigt som att man sedan kan köpa med sig ett par flaskor hem. Det ger nya möjligheter på mindre orter.

Vi tror att småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker skulle få en positiv betydelse för besöksnäringen, entreprenörsandan, utvecklingen av småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion i landsbygd och stärka det lokala företagandet.

Ulrika Heie, Riksdagsledamot ©’
Frida Nilsson, Regionkandidat ©

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Henrik
Gäst
Henrik
8 juni, 2022 01:09

Har ni inget bättre att komma med än detta valfläsk. Men som vanligt så bryr man sig inte om längre allt som Centerpartiet pratar om. Annie har ju vänt kappan så många gånger så ingen förvånas längre över allt dumt. Fälldin vänder sig säkert i graven

Nisse
Gäst
Nisse
8 juni, 2022 10:32
Svarar  Henrik

Precis – från övriga partier formligen dräller det av idéer och uppslag som inte på något sätt får oss att tänka ”valfläsk”…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
8 juni, 2022 09:43

Anpassa gärna alkoholskatten till EU (tysk) nivå. Det skulle gynna svenskproducerat, lokalproducerat och miljön genom att slippa alla sprithandelsresor till just Tyskland.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
9 juni, 2022 06:14

Är det inte på tiden nu att slopa skammen kring tobak, så det kan närproduceras på en gård nära dig?
Ger mig tusan på att Centerpartiet kan sno åt sig några röster till.

Jaja, jag vet… Tobak är hälsovådligt, men den vådligheten matchas ju med råge av alkoholen, så det argumentet faller.
Så, närodlad tobak med en närproducerad öl serverat till en tunna rökt valfläsk. Det blir grejer det!