Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Turk? eller svensk?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Turk? eller svensk?

Publicerad Friday, 03 June 2022, 12:32 av Björn Smitterberg

Soppan med svensk Natoansökan blir bara gryningar och grynigare.
Om Turkiets president lyckas ändra svenska grundregler och lagar – vad är det då för mening med att gå med i Nato.

Här kommer en parafras från andra världskriget – när generaler i Storbritannien föreslog att premiärminister Churchill skulle dra in kulturpengarna för att använda pengarna i försvaret:
– Om vi inte har kultur – vad är det då vi ska försvara?

Parafrasen stämmer inte helt på nuläget, men det liknar. Om svenska ideal ska ges upp för att få vara med i Nato – vad är medlemskapet då värt?

Någon säger att vi måste gå med tillsammans med Finland. Fel. Finland är ett eget land med egna relationer till Turkiet.

Ta tillbaka den svenska ansökan, och låt Nato sätta press på Turkiet för att godkänna ansökan. Alltså – vänd på kraven.

Tänk att redaktören ska  behöva bli så innerligt förbaskad på allt som Ukrainakriget ställer till med. Tre presidenter som verkar helt tokiga. En av dem tycker att vi i Europa ska betala för dennes försvar.

Och svenska ministrar som åker världen runt och tigger om beskydd. DN1361&0517rainske presidenten flyger i alla fall inte – han använder modern teknik.

Absurt är bara förnamnet.
Man kan undra när svenska politiker börja intressera sig för matpriser, bränslepriser, räntor och sådant – men det kanske berör vanliga svenska alldeles för mycket och man får inte spela med de stora drakarna i världen.

Barnjoller

Kommunfullmäktige berikades på måndagskvällen. En liten baby var med. Mamman Kajsa Ezelius hade med en jollrande liten sak. Denna medförde en del kommentarer – skämtsamma – under mötets gång. När babyn satt i mammans famn och tittade över axeln.
Jollret var lika innehållsrikt som en del av politikernas debattinlägg.
Förr fanns en stående inledning som ofta användes i debattinlägg; “Jag ska inte förlänga debatten, men vill bara påpeka…” Den frasen används inte längre – alla har nu förstått att alla inlägg, såväl kloka som onödiga, förlänger debatten.

Ju närmare valdagen vi kommer, desto fler rösträkningar.

Det är nu tydligt att den politiska majoriteten inte tycker att vi i de fria medierna skriver tillräckligt om det som majoriteten vill lyfta fram. Därför finns nu en särskild informatör vid kommunen som skriver i förväg – innan beslut fattats – om nya bostäder, om förslag om husbilar. Det är ett urval av saker som varit kända en tid men som majoriteten särskilt vill lyfta fram. Och, om någon undrar: Jo, den kommunala skribenten är aktiv i partiet.
Situationen är märklig, då papperskollegan tycks ha redaktionen sammanbyggd med stadshuset.

Redaktörens barnbarn jollrar inte längre. Det blir alltmer djupa samtal. “Vart tar tänderna egentligen vägen när man tappat dom?” var en fråga vid frukostbordet. Eller något filosofiskt om sjöjungfrur. Eller så kan man ju undra över ordet toalettväska. “Har du en toalett i väskan?”

/God Helg

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
3 juni, 2022 01:02

Turkiet må vara stort o mäktigt, men det är också en diktatur.
Enda orsaken till att Turkiet får vara med i NATO är dess strategiska position på kartan.
Det är mer än skämmigt att krypa för en diktatur stat, vare sig det är Nordkorea,Kina, Ryssland, eller Turkiet

Nisse
Gäst
Nisse
3 juni, 2022 10:47
Svarar  Jim_Ljung

Vi hoppas att sol-sökarna riktar sina resplaner till andra länder…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
3 juni, 2022 02:05

Bra redaktörn!