Gå direkt till Nyheten (Sötvatten – sommarens temautställning på Vänermuseet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sötvatten – sommarens temautställning på Vänermuseet

Publicerad Wednesday, 01 June 2022, 12:23 av Björn Smitterberg

Johan Hammar är naturfotograf som inte minst med ny teknik fotograferat sötvatten i hela Sverige – fruset och till synes dött och varmt och fyllt  av rörelser. Trots allt teknik har Johan Hammar med stor  möda tagit sig upp på glaciärer och ned  i sötvattensjöar. Det har blivit en spännande utställning som Vänermuseet nu tagit  emot.

Johan Hammar har tidigare varit aktuell i Lidköping. Bilden ovan är från den utställning på Torgbron som Johan Hammar hade  tillsammans med Vänermuseet sommaren 2019. Han hade då nyligen fått titeln Årets naturfotograf.

Bland det viktigaste en naturfotograf måste  vara utrustad med är tålamod, förutom att man ska ha en aning om var man ska  hitta  det man ska fotografera.

Tålmodigt  har Johan Hammar tagit bilder – stilla och rörliga – på djur i sötvatten. Det är en fantastisk utställning som nu producerats i en ny skala av Anna Hadders vid Regionmuseet i Kristianstad tillsammans med Johan Hammar. Dt är framför allt bilder, men även texter och här finns överraskningar. Här finns fåglar i stillbild – som plötsligt blir film. Bilderna är ibland häpnadsväckande.

Hundratusentals sjöar  i Sverige kan räknas som sötvattensjöar. Här får besökaren på museet lära  sig mer.

Anna Hadders har producerat utställningen som vandrar runt i Sverige, här tillsammans med Vänermuseets miljövetare Anna Örnefledt.

I museet finns ju även tillsammans med sötvattenutställning en del som berättar mer specifikt om Vänern.

Utställningen Sötvatten – en värld av liv öppnas på lördag och pågår till 11 september. Den riktar sig till hela familjer men kommer även att visas för skoklasser i början av höstterminen.

– – – –
Foto Lidköpingsnytt, bilderna av Johan Hammar ur arkivet