Gå direkt till Nyheten (SM-silver för veteran som håller formen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

SM-silver för veteran som håller formen

Publicerad måndag, 23 maj 2022, 12:21 av - Inskickat material

Helgens silver i Varberg var en SM-medalj som LAS-brottaren Emil Sundberg för några månader sedan inte hade räknat med.

– Det kanske går bättre när man inte har samma förväntningar på sig, funderar 37-åringen.

Det var fem år sedan Emil Sundberg senaste tog medalj i senior-SM, då som nu i valören av silver. Elitsatsningen avslutades men Emil har fungerat som tränare för Lidköpings AS yngre brottare och på så vis hållit formen.

När Emil Sundberg och Tommy Lundell tidigare år bestämde sig för att satsa på höstens veteran-VM i Bulgarien var det dags att höja intensiteten och även börja tävla så smått igen. Emil inledde med två matcher i FT-cupen förra helgen innan han nu i lördags som ende LAS-deltagare ställde upp i senior-SM i Varberg.

Tolv brottare vägde in i 60-kilosklassen och Emil Sundberg började med att hämta upp ett 0–3-underläge till poängseger 7–3 mot Alexander Norström, Örgryte.

– Matchen vände när jag fick honom neddömd i parterr och lyckades med två rullningar. Jag hade redan tidigare känt att han flåsade en del och när jag även fick in en kontring var det klart, konstaterar Emil.

I andra matchen blev det seger på teknisk överlägsenhet mot Tural Binnatov, Göteborgs AK.

– Han brottades precis som jag ville, lämnade sin högersida öppen så att jag kunde styra med vänsterarmen. Jag lät honom slå och fångade upp hans kastförsök med rullningar. Jag lyckades även med ett indyk som jag är riktigt nöjd med, berättar Emil Sundberg.

För andra gången på en vecka stötte Emil sedan på Skövde ABK:s 17-årige talang Simon Karlsson och även denna gång blev det en poängförlust. Matchen avgjordes i andra perioden när Emil blev neddömd och Simon dels tog två poäng på rullning och sedan även fick en varningspoäng sedan Emil bestraffats för mattflykt. Poängen blev 3–1 i Skövdebrottarens favör.

Nu visade det sig att Emil Sundberg hade råd med den förlusten eftersom Simon Karlsson tidigare hade förlorat med poängen 2–9 mot Tural Binnatov. I finalen väntade svenske juniormästaren Ilias Ayhan, Spårvägen, som på sina fyra tidigare matcher bara hade tappat en enda poäng.

– Han går mycket på utsidan, sätter hårt tryck och är bra på rullningar. Men jag var fysiskt helt slut, hade inte den rätta orken och åkte på två rullningar när jag blev neddömd i första perioden. Kort därefter avgjorde han, säger Emil Sundberg.

Emil har två SM-guld i grekisk-romersk stil som senior och tror att detta var fjärde eller femte SM-silvret. Totalt har han över 20 SM-medaljer.

– Utifrån förutsättningar måste jag vara helnöjd med tävlingen. Kanske går det lättare när jag inte har samma förväntningar på mig, säger Emil Sundberg.

I fristilstävlingen lyckades Carl Boxe, som tävlar för BK Sana i Skara, vinna en match i 74-kilosklassen innan han blev utslagen. Han kom därmed på femte plats av de åtta deltagarna.

/Göran Berglund