Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Getingsommar med stick)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Getingsommar med stick

Publicerad Friday, 20 May 2022, 11:28 av Björn Smitterberg

Är det getingsommar redan nu. Turkiet börjar visa gadden mot Sverige. I Sverige kan det utlösa regeringskris när ett budgetpaket ska antas. En enda partilös ledamot, med kopplingar till Kurdistan, kan få  stor betydelse.
Det sticker som en geting i svenskar som tycker att det är en mänsklig rättighet att söka skydd i Sverige.

Men hot om krig gör allt onormalt. Redaktören har nu arbetat som journalist i olika roller över 50 år. Aldrig förr har redaktören varit så missnöjd med kollegor som nu. SVT har i stor utsträckning, kanske större än Finland, snabbt fört Sverige till att söka plats i Nato. Tafatta försök att ge tanken mer tid har blivit rent löjliga. Bl a ett TV-program där Gotland skulle utrymmas. Fiktivt förstås, men korkat. Här ställdes en kvinnlig förespråkare för fredsrörelsen mot en rad överstar och generaler. Och en politiker som för länge  sedan passerat bäst-före-datum.

Nu är vi emellertid där. Och det är dags att sluta bråka om den där ansökan. Erfarenheter får vi dra en annan gång – förhoppningsvis aldrig.

Om Turkiet kan sägas att det i 50 år agerat lite fram och tillbaka när det gäller kurder. Men de senaste årtiondena har det varit fientligt. Ändå har Turkiet en del att tacka kurderna för i Syrienkriget.  Kanske dags att ställa  krav; Vi går  bara med i Nato om Turkiet ändrar sig mot kurderna

Mitt i stjärnglansen står simmaren och statsministern Magdalena Andersson. Hon har lyckas avväpna ett av oppositionens viktigaste vapen – nämligen Natofrågan.

En del undrar nu vad som egentligen återstår av Sverige, efter 25 år i EU och nu som medlem i  Nato? Med rysskräcken utbredd på viktiga redaktioner?  Med politiska TV-kommentatorer hämtade från SvD och då förespråkare för Natomedlemskap?

Vart tog S-kvinnorna vägen med sitt på sin tid kraftfulla motstånd mot krig och kärnvapen? En artikel i Aftonbladet blev det nu. Mest för att stötta statsministern.

Nu kan  vi gå vidare och fundera på vad valfrågorna i Lidköping ska handla om. Majoriteten är inte särskilt tydlig – inte än i alla fall. Hittills måste de betygsättas efter vad den gjort. Skolsatsningar och äldreomsorg är ju plustecken som sticker ut. Men i övrigt består en tomhet i att  gå  från ord till handling i Lidköping. Väldigt gott om planer – men  verkstaden har tydligen brist på verktyg.

Nu ska en ny organisation leda och förvalta Lidköpings kommun. Vi får se om det blir bättre. Det blir betydligt färre förtroendevalda i alla fall.

I mitten av augusti börjar valrörelsen i Lidköping. Partierna lever i föreställningen att allt rullar på i 47 månader efter ett val – men allt förändras den 48:e månaden när det bara är dagar till nytt val. I posten till redaktören kom häromdagen ett kort meddelande från Annie Lööf – centerledaren. Det var så allmänt  hållet att det kunde vara flera andra partiledare på omslagsbilden.

Nu är det dags att försöka jaga ut getingarna från den inglasade verandan – de har kommit i stor mäng och ovanligt tidigt.  Kan det vasra så att redaktören  är söt och lockar?

God Helg

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
20 maj, 2022 11:48

Bra krönika!

Roger
Gäst
Roger
21 maj, 2022 04:06

Håller med till 100 % inte minsta tillstymmelse till en debatt varken från SVT eller annan MEDIA locket har har varit på från första början det känns nästan som en medveten handling