Gå direkt till Nyheten (Vad döljer sig under Vänerns yta?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vad döljer sig under Vänerns yta?

Publicerad torsdag, 19 maj 2022, 10:20 av - Inskickat material

Djupdykningar i ett bubblande gränsland
Utställning på Vänermuseet skildrar livsviktiga vattenmiljöer – förnyad utställning är sommarens specialutställning om liv i sötvatten.

Här är en artikel utskickad som pressmeddelande från Vänermuseet.

– – – –

Vad pågår egentligen under och över ytan?
I älvar och sjöar, bäckar och våtmarker bubblar livet i en fascinerande värld – okänd för de flesta av oss. Vänermuseets sommarutställning Sötvatten – en värld
av liv ökar kunskapen om våra vattenmiljöer och deras betydelse för oss och vår framtid.

Lagom till sommaren återinvigs även museets populära akvarieavdelning efter renovering och ombyggnation.

Den strilar, forsar, bubblar, rinner och droppar.
Utställningen Sötvatten – en värld av liv aktiverar sinnena och erbjuder kanske för första gången i Sverige en hissnande upplevelse av att dyka ner under vattenytan och ta del av livet – utan att bli blöt. Fascinerande filmer och fotografier av arter och miljöer syftar till att öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten i hela vårt land. För människor och djur, för vår framtid och för kommande generationer.

På olika sätt illustreras hoten mot vattnet, men också det framgångsrika arbete som pågår med att återställa viktiga vattenmiljöer. Utställningen innefattar också interaktiva stationer för att skapa lust hos besökaren att lära mer och själv bege sig ut i naturen och upptäcka vattnet. Kanske till och med bli sugen på att aktivt arbeta med vattenmiljöer i framtiden.

– Vi vill med utställningen väcka fascination och intresse för våra svenska vattenmiljöer, inte minst vår allra största sjö – Vänern. Kunskaper och upplevelser som kan göra att vi alla vill värna om de, ofta oersättliga, naturvärden som vi bokstavligen har runt husknuten, säger Anna Örnefeldt, miljöpedagog på Vänermuseet.

Sötvatten – en värd av liv är en vandringsutställning med foton och filmer producerade av Johan Hammar, biolog med sötvatten som specialområde. Sedan 2013 är han verksam som fotograf, filmare och föredragshållare och 2018 utsågs han till årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Flera av hans utställningar har turnerat runt Sverige.

– Genom mina bilder och filmer vill jag lyfta fram de goda exemplen så vi kan hämta kraft ur dem. För naturen har en enastående förmåga till återhämtning om vi bara ger den chansen, fastslår Johan Hammar.

Jämfört med övriga världen har Sverige en otrolig mångfald av sötvattenmiljöer; 95.700 sjöar och vattendrag med en total längd på motsvarande 14 varv runt jorden. Dessutom lever 5.000 arter i och kring våra sötvatten.

Johan har under ett par års tid dokumenterat glaciärer, sjöar, älvar, våtmarker och några av landets mest fascinerande vattenarter. Denna sötvattenresa har tagit honom till Sveriges allra största, längsta, klaraste och kallaste vatten – både ner under ytan och upp i luften