Gå direkt till Nyheten (Lidköping sjunker bland Sveriges miljökommuner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping sjunker bland Sveriges miljökommuner

Publicerad Thursday, 19 May 2022, 11:17 av - Inskickat material

Lidköping backar från fjolårets plats 30 till 90 när tidningen Aktuell Hållbarhet för 14:e gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete. Malmö är Sveriges bästa miljökommun 2022, följd av Lund och Helsingborg.

– Det är i hård konkurrens som Lidköping har sjunkit i vår miljörankning. Vår ambition är att rankningen ska tjäna som en inspirationskälla i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram framgångsexempel och genom att vi agerar blåslampa när det behövs, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition inom en rad olika delar av miljöområdet. Rankningen baseras dels på en egen enkät som genomfördes i början av året, dels på data från ett tiotal offentliga källor som rör kommunernas arbete. De olika delarna har sedan vägts samman till en totalpoäng.

239 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten i år vilket motsvarar en svarsfrekvens på 82 procent.

I årets rankning märks en rad framsteg i kommunernas miljöarbete. Andelen kommuner som har inrättat en koldioxidbudget fortsätter att öka. I år svarade 68 kommuner att de har upprättat en koldioxidbudget, vilket är en ökning med 16 kommuner sedan förra året. Ytterligare 52 svarade att de har påbörjat ett sådant arbete.

Majoriteten av kommunerna svarar också att de arbetar med att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar och med att fasa ut fossila bränslen. Implementeringen av Agenda 2030 fortsätter också att gå framåt.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
FAKENEWS
Gäst
FAKENEWS
19 maj, 2022 12:24

Hur?!?
“En hållbar kommun” heter det ju i Lidköpings slogan

Lasse Silow
Gäst
Lasse Silow
19 maj, 2022 04:35

Jag är inte förvånad. Det finns nog utrymme att sjunka ännu mer.

örnvik
Gäst
örnvik
20 maj, 2022 11:10

Intresset för miljön är noll för kommunens ledamöter det är bara 45000 innevånare
som gäller, övrigt för miljön är kejsarens nya kläder