Gå direkt till Nyheten (Hört på stan; Svåra avgörande måste tydligen gå fort)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan; Svåra avgörande måste tydligen gå fort

Publicerad Friday, 13 May 2022, 11:45 av Björn Smitterberg

Det är det avgörandets dagar. Nato eller Not.
Plötsligt ska allt gå väldigt fort och utan förberedande debatt. Informationen om Natomedlemskap har varit kortfattad och militärt inriktad.
I över 200 år har Sverige haft fred, och alliansfriheten har haft en mycket viktig roll. Medlemsansökan till Nato är de facto en förlust för diplomati och samtal.

Alliansfritt har Sverige kunna runda allvarliga kriser.
Somliga säger att Sverige har varit fegt. Andra menar att det har tagits risker. Men framgångsrikt.
Somliga säger att vi får kärnvapenbestyckad fred, andra att vi redan har den risken.
Ukraina har fört kriget närmare oss – men det finns hundratals kriser som Sverige kunnat hantera med hjälp av alliansfriheten. Hela Kalla kriget med det delade Tyskland som grannar. Polenkrisen, Tjeckoslovakien…
Medlemskap i Nato handlar inte bara om att få hjälp – vi kan genom automatik bli ett krigförande land oavsett vad vi egentligen tycker.
Vi behöver få säkrare förhållanden för Östersjön och Gotland, säger några. Andra säger att motsättningarna skärps här med medlemskapet.
Finlands sak är vår, säger en del. Vi kan inte göra annat än Finland. Varför inte? Helt klart är att Finlands sak är svår.

Redaktören förespråkar ett starkt svenskt försvar och gärna samarbeten. Men medlemskapet i Nato tycks drivas fram i expressfart.
I dagarna har Tomas Baudin varit i Skaraborg för att höra vad skaraborgarna tycker. I samband med det frågade redaktören en av de ledande i Lidköpings Arbetarkommun  hur tongångarna i Lidköping varit, och svaret blev lite överraskande:
– Vi har över huvud taget inte diskuterat saken…
Struntar man i denna viktiga fråga?  Eller vill man inte ta ställning åt ena eller andra hållet.

Redaktören tycker att Putin är en usel världsmedborgare som dragit skam över sitt land. Alla som stödjer krig är skitstövlar. Men det är en annan sak. För den skull behöver inte svenska politiker tappa besinningen åt ett annat håll. Här är ju krig lika med försvar. Än.

Sverige har under 1900- och 2000-talet spelat en respekterad roll i diplomatin (med varierad framgång förstås) i många viktiga frågor. Såsom: Mellanhand i konflikter – ibland som medlare. Men har hållit dialogen öppen.
Ledande positioner i gränsöverskridande organisationer och verksamheter.

Frågan är: Vad vinner Sverige med Natomedlemskapet – bortsett från en oklar militär förstärkning? Borde vi inte få veta mer innan vi bestämmer oss?

För moderater och andra borgerliga är det sanningens ögonblick. Det var Reinfeldt-regeringen som framför andra rustade ned Sverige.

Bl a ska försvaret av Sverige vara ett försvar av demokratin. Men ansökan om medlemskap till Nato bestäms ytterst av en enda person; statsministern. Riksdagen får tycka vad den vill. Socialdemokraternas veckor att få tycka till har mest varit ett av alla de sätt som genomförts för att hålla ryggen fri när ett beslut om ansökan kommer.

En lokal Lidköpingspolitiker lider av en annan kris. redaktören hörde honom berätta hur han kör med sin bil runt i Lidköping för att hitta  parkeringsautomat där han kan betala med sina guldtior och enkronor.  Det går inte. Han saknar mobiltelefon med den app som krävs för att betala parkeringsavgiften. Han vill helt enkelt inte hålla på med data (ja, han är en glad pensionär).
– Telefon svarar jag i när det ringer. Bankärenden sköter hustrun som är mer digital i tankegångarna.
– Häromdagen skulle jag ett ärende till torget, jag åkte runt, runt utan att hitta en automat så jag fick åka till Rörstrand, och slutligen hittade jag en lediga fri parkeringsplats vid padelhallen…
Nu undrar förstås läsare: Vilken politiker? Svaret är: Håll utkik efter en rundkörande pensionär på torget.

I den ena handlingen efter den andra har redaktören sett att kommunen infört ett system som heter P-mobil eller liknande. Aha, tänker redaktören trött – ännu ett nytt parkeringsystem. Men det visade sig vara frel. Det nya systemet handlar inte alls om parkering. Inte om P-piller heller. Utan det handlar om rent administrativa saker.

I den egna trädgården har det också blivit kris. De blommande träden har förstörts av hårda vindbyar. Plommonträdet har inte längre blommor. Men potatisen har kommit långt. Redan förra året prövade redaktören att odla potatis i för ändamålet speciella krukor. Det gick mycket bra. Så i år lades sätt potatisen i ett ljust fönster redan i slutet av februari. I början av april sattes i krukor i ett soligt läge vid en husvägg. Nu är blasten hög och snart så ska de första potatisarna kunna skördas. Varningen förra året från andra att “det blir bara blast” i krukor kom på skam.
Äntligen kan redaktören räkna med egen färsk potatis till nationaldagen. Förr fick redaktören vänta, den tidiga potatisen var klar till allhelgonahelgen.

God helg

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Calle
Gäst
Calle
13 maj, 2022 12:58

Vad händer om ett Natoland anfaller ett annat?? Vilken sida ska vi stå på då? Både Turkiet och Grekland är medlemmar, men kom ihåg Cypernkrisen, i nuläget ägnar Turkiet sig åt provocerande gränskränkningar a`la Putin eller Kina .Dessutom är Turkiet med Erdogan islamiststyrt vilket inte var fallet när man blev Natomedlem.

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
13 maj, 2022 03:54

Angående Nato.
Det finns tillfällen då det inte är läge att göra femtioelva utredningar, och att man istället av två dåliga/sämre alternativ måste välja ett av dom.
Sen får väl framtiden visa om man valt rätt.

Fredrik
Gäst
Fredrik
13 maj, 2022 06:24

Om jag inte minns fel så kunde Sverige under kalla kriget mobilisera runt en halv miljon soldater. Efter nedskärningarna -92, -96 och 2000 så kunde vi bara mobilisera runt 70000 soldater. Sedan kom det nya nedskärningar runt 2009.

Går Finland med i NATO och Sverige står utanför så står vi själva om Ryssland skulle få för sig att anfalla och ta Gotland. Gotaland har ju ett strategiskt läge i Östersjön.

Med tanke på det nya säkerhetsläget här i Europa och vårt lilla försvar så hoppas jag vi tar beslutet att gå med i NATO.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
13 maj, 2022 08:57

Vad är Nato mer än Nato? Googla Stay Behind, operation Gladio.

Roger
Gäst
Roger
14 maj, 2022 03:52

Håller med hastiga beslut är aldrig bra och just nu är det panik i regeringen att gå med I NATO nu sist sade,utrikesminister ann linde att det var riktigt bråttom, det värsta, är att all media har lagt locket på ingen debatt ingenting så vanliga medborgare gör sej ej besvär och det är för jävligt för vi skall leva med dessa,beslut och det är inte alltid våra, sk folkvalda tar rätt beslut, man blir förbannad att folk får inte säga,sitt ynkligt i en sk demokrati

RGR
Gäst
RGR
14 maj, 2022 11:13
Svarar  Roger

Det är tydligt att det har skapats en väldigt snäv åsiktskorridor om Nato nu, och det är ovärdigt om man vill ha en riktig debatt. Etablissemanget tycker uppenbarligen att det är besvärligt när vanligt folk har åsikter och inte bara rättar sig i ledet.

I sakfrågan är jag kluven. Självklart ska västvärlden hålla ihop mot Putin, men att gå med i Nato, som innehåller odemokratiska länder som Turkiet och Ungern och dessutom riskerar att ledas av Trump (igen) i framtiden, känns inte som ett bra alternativ.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
14 maj, 2022 10:32

Det tog 36 år för att få in oss i Nato, officiellt.

Senast redigerad 1 år sedan av Ove Nordström
Nisse
Gäst
Nisse
14 maj, 2022 12:37

När man mäter hastigheten i ett eventuellt beslut om NATO-ansökan bör man iofs inte blunda för att diskussionen inte startade kring årskiftet utan har debaterats ljudligt under ett stort antal år… jag utgår från att det finns rejält mycket kunskap kring organisationen hos våra politiska partier oavsett hur de ställer sig i frågan.