Gå direkt till Nyheten (Examen på Formakademien; Vårutställning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Examen på Formakademien; Vårutställning

Publicerad torsdag, 12 maj 2022, 15:00 av Björn Smitterberg

Andraårseleverna på Formakademiens kurser i keramik, designmodellör och mönsterdesign jobbade i dag med att formge den gemensamma utställningen som är ett examensprov. Efter två år så väntar nu verkligheten för eleverna – allt de lärt sig och allt de kan ställs nu på prov. Utställningen som öppnar på lördag är ett slags tack till utbildningen i Lidköping.

– Att forma lera keramiskt genom att dreja kan låta enkelt, säger en av eleverna – Jessica Kroon.

För Jessica Kroon handlade det om att finna ett eget uttryck samtidigt som varje föremål är unikt.

– Skålarna kunde jag ge formen till – men jag har lärt mig mycket om det tekniska, om färger bl a. Inte minst om att tillverka saker där locken verkligen passar! Så har jag arbetat med reduktiv bränning – alltså med gas. Det ger andra färger än elugnar.

Flera utställare har jobbat med textilier, flera med keramik.

Johan Reimers har jobbat med plastliknande material. Han har modellerat i lera och gjutit i lämpliga material formbara figurer.

– Det är figurer som kan användas i samband med att  man gör filmer, där modeller används vid enbildstagningar och förändras för varje bild för att sedan sättas samman till en film. Stop Motion kallas tekniken.

På lördag öppnas vårutställningen, och den är i år i Blå Ladan som Porslinsstaden upplåtit. Blå Ladan är i mitten av Rörstrand Centrum – i en del som är mellan ”Sibirien” och höghuset. En vecka finns den att beskåda.