Gå direkt till Nyheten (Nytt förslag till hantering av kommunens kapital)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nytt förslag till hantering av kommunens kapital

Publicerad onsdag, 11 maj 2022, 18:10 av Björn Smitterberg

Över ett år har Liberalen Pär Johnson förespråkat en ändring i hur Lidköpings stora kapital ska hanteras. I dag lade han ett politiskt initiativ som kunna snabba på hanteringen – när det behövs. Förslaget kommer att utredas innan det kan bli beslutat.

– Lidköping avviker från övriga kommuner och regioner på så sätt att det i Lidköpings kommun även behövs politiska beslut för omallokeringar av kapitalet och detta även när marknaden justerat det dagsaktuella värdet av placeringar i förhållande till beslutad riskfördelning.

– Det kan inte förväntas att politiker vare sig har kunskapen om kapitalplaceringsmarknaden eller har den mötesfrekvens som behövs för att på ett effektivt sätt hantera det operativa ansvaret gällande en placeringsportfölj av den storlek som Lidköpings kommun har.

– Sedan Lidköpings kommun 1997 (25 år sedan) startade med kapitalplaceringar för Gullspångskapitalet så har det globala läget blivit allt mer komplext och snabbare och fordrar därför en organisation och process som anpassas efter detta nya läge.

Pär Johnson föreslår nu att det utarbetas ett nytt förslag där tjänstemän och politiker delar på ansvaret:

*   Politiskt ansvar: avkastningsmål samt placeringspolicy

*   Tjänstemannaansvar: strategiskt och operativt ansvar gällande produktportfölj i enlighet med placeringspolicy för att uppnå politiskt beslutat avkastningsmål.

guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Robert
Gäst
Robert
11 maj, 2022 08:12

Få även med en skrivelse om att kapitalöverskott endast får användas till investeringar i kommunen och inte för att täcka upp hål i budgeten.

1
0
Lämna gärna en kommentar!x