Gå direkt till Nyheten (Biskopen: Kränkningar av heliga skrifter kan aldrig bygga ett gott samhälle)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Biskopen: Kränkningar av heliga skrifter kan aldrig bygga ett gott samhälle

Publicerad onsdag, 11 maj 2022, 19:50 av Björn Smitterberg

Biskop Åke Bonnier uttalar sig med anledning av den senaste tidens islamofobiska hatattacker och att den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att genomföra demonstrationer i Borås och Trollhättan.

Åke Bonnier skriver:

Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet i en demokrati, på samma sätt som religionsfriheten. De ska inte stå emot varandra. Att i skydd av yttrandefrihet genomföra kränkningar kan aldrig vara rätt väg i ett samhälle där vi vill uppnå ett gott tillsammansskap. Heinrich Heine sa redan på 1800-talet att ”där man bränner böcker bränner man till slut även människor”.

De demonstrationer med koranbränningar vi sett den senaste tiden har inte verkat för det goda tillsammansskap vi behöver i vårt multisamhälle. Jag tar självklart starkt avstånd från kränkningar som riktar sig mot den tro, tradition och sammanhang som mina muslimska syskon lever i. Jag vill också uttrycka min medkänsla och solidaritet med muslimer i Sverige.

Det är viktigt att slå vakt om ett samhälle där vi både har respekt för olikhet och kunskap om varandras sammanhang och tro. Det finns ju bara en Gud och Gud är inte religiös. Gud är generös. Utifrån den grundläggande övertygelsen får vi nalkas Gud i bön och tillbedjan. Vi får genom just bön men också handling vara med och tillsammans bygga ett samhälle där vi får vara sanna mot oss själva och öppna mot andra, stolta över det som är vår egen identitet och frimodiga i att känna glädje med andra.

– – – –
Arkivfoto

guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agne Gustafsson
Gäst
Agne Gustafsson
11 maj, 2022 10:21

Just så! Tack Åke Bonnier för din insiktsfulla och humanistiska självklarhet.

Annie
Gäst
Annie
12 maj, 2022 10:19

Jag hoppas att man tar lika mycket avstånd från att skada poliser, bränna byggnader och fordon samt stenkastning

Ove Nordström
Gäst
13 maj, 2022 09:12

Förr skulle vi tvinga folk att tycka ”rätt” genom krig i religionens namn.
Idag försöker vi tvinga folk att tycka ”rätt” genom krig i demokratins och mänskliga rättigheters namn.
Mänskligheten lär sig tydligen aldrig. Alla som tycker ”rätt” är goda och alla som tycker ”fel” är onda.

Calle
Gäst
Calle
13 maj, 2022 01:09

Vore på sin plats att biskopen även kunde ” uttrycka sin medkänsla och solidaritet” med förföljda kristna i mellanöstern som slaktas och får sina kyrkor nedbrända.

4
0
Lämna gärna en kommentar!x