Gå direkt till Nyheten (Debatt: Centerns regionpolitik i valplattform)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 oktober 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Centerns regionpolitik i valplattform

Publicerad tisdag, 10 maj 2022, 07:28 av - Inskickat material

Klimatet och jobben, människors välmående samt tillgänglighet till vården i fokus när Centerpartiet i Västra Götaland nu presenterar sin regionpolitik inför de kommande fyra åren.
Det skriver Centerpartiet i en artikel om sin politik. Artikeln återges i sin helhet.

Västra Götaland har en stark företags- och industritradition och kompetens som skapar massor av jobb, men här finns också utsläpp som är högre än övriga landet. Det ställer stora krav på oss som bor här. När nu industrin och transportsektorn ställer om från beroendet av diesel, bensin och olja, måste ny elproduktion från havsbaserad vindkraft, solenergi och annan lokal elproduktion tillföras och energieffektivisering ske i ett högre tempo än någonsin tidigare.

– Det handlar om att behålla jobb och företag här i Västra Götaland och samtidigt locka hit nya företagsetableringar, berättar Anders Karlsson från Mariestad. Vi ska dessutom uppmuntra och använda den kompetens och entreprenöriella kraft som finns här för att lösa klimatfrågan. Det teknikskifte som sker öppnar upp för nya jobb och företag som lägger grunden för en stark välfärd.

Stad och land knyts samman

På senare år har vi skapat nya mönster i vår vardag med arbete, studier och pendling. Ungdomar gör medvetna val till gymnasieskolan, söker efter rätt utbildning och är beredda att resa för att gå på den utbildning som lockar.

– Vi vill att alla ungdomar i hela Västra Götaland ska ges samma möjligheter till helt fritt gymnasieval, säger Gunilla Druve Jansson. Fler barn och unga ska kunna fullfölja sina studier och sedan få möjligheten till ett första jobb och den frihet det innebär. Vi vill dessutom se större samverkan mellan skola och näringsliv, och gymnasiala lärlingsanställningar som matchar företagens behov. Nästan alla branscher har brist på arbetskraft, vilket idag hindrar företagens tillväxt.

. Sysselsättning är otroligt viktig, vi vill även lyfta fram kultur- och föreningslivet som har stor betydelse för vår hälsa och för att känna gemenskap. Sällan har vikten av demokratiska värderingar varit så tydlig. Gemensamt måste vi stå upp för vår demokrati, våra mänskliga rättigheter och vår frihet.

För att fler ska kunna resa till fritidsaktiviteter, studier och jobb måste det vara attraktivt att resa kollektivt. Det behövs en pålitlig kollektivtrafik som når hela regionen, och för att hela resan ska fungera behöver landsbygdens finmaskiga vägnät och infrastrukturen för laddstationer byggas ut.

Mer svensk matproduktion

. För att vi på riktigt ska stärka vårt svenska lantbruk och vara trygga med att vi har svensk mat i butikshyllorna behöver vi se till att det finns långsiktiga förutsättningar för Sveriges bönder att driva företag. För att landsbygden ska kunna utvecklas behöver strandskyddet bli rimligare. Vi vill att kommunerna själva ska ha mer att säga till om, säger Frida Nilsson.

De blå och gröna näringarna i Västra Götaland minskar miljöbelastningen, ökar den lokala matproduktionen och skapar jobb i hela regionen.

– Men våra hav och sjöar och vår natur är ständigt utsatta för nedskräpning, mikroplaster, läkemedelsrester och kemikalier efter tvätt av textilier. Det är mönster vi måste bryta och öka medvetenheten kring.

En nära och mer tillgänglig vård

Ny smart teknik och mer flexibla öppettider gör vården mer tillgänglig.

– Vårdcentralen ska vara tryggheten in i vården. Här ska vi invånare ha vår fasta läkarkontakt, en person som vi ska kunna möta både digitalt och fysiskt. Samtidigt ska vi utöka med fler mobila vårdteam som kan möta de allra mest sköra patienterna i hemmet, berättar Gunilla Druve Jansson. För att människor snabbt ska få den specialistvård man behöver ska vi nyttja alla sjukhusens kompetens och resurser i regionen och upprätta en gemensam sjukvårdskö.

– Beslut ska fattas nära människor. Bemötandet och det lokala ledarskapet på vårdcentralerna ska avgöra vem som får bedriva vård, inte ägandeformen. Det behövs fler kunnig och engagerad personal. Hälso- och sjukvården ska vara en framtidsbransch dit många unga söker sig. Fler karriärtjänster för sjuk- och undersköterskor skapar chans till såväl högre löner som kompetensutveckling. Det behövs ett nära ledarskap, där chefer får förutsättningar att leda och prioritera arbetet. Med mindre byråkrati och mer patienttid.

– – – –
Insänd artikel från Centerpartiet

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jonas
Gäst
Jonas
10 maj, 2022 03:23

Bara en massa svammel och inget konkret förutom att ta bort strandskyddet???
Bara miljonärer får bygga hus vid stranden så räddar vi det svenska jordbruket, åkerierna och alla småföretag?
Jag som trodde det var det höga priset på el, diesel, konstgödsel mm som var problemet…

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
10 maj, 2022 06:08

Att skydda tillgänglighet för invånare i Lidköping ( och i övriga landet ) är inte centerpartiet intresserade av. Vad gäller haven så är bottentrålning och överfiske ett större problem än nedskräpningen ! En tidigare partiledare för centerpartiet sa i en tv utfrågning att det finns fler kontrollanter för fiske än det finns yrkesfiskare ! Om så vore fallet så kan man ställa frågan till centerpartiet varför havet är tomt.

Roger
Gäst
Roger
12 maj, 2022 03:36

Börja införa,obligatoriska prostata tester för män det vore något allt annat är ren diskriminering för många män råkar väldigt illa ut och samtidigt är detta ett välkänt problem men så jag har förstått är det en kostnadsfria,, detta,rimmar illa i detta skjämlika,Sverige ,det finns massor av länder som har obligatoriska prostata tester för män varför inte Sverige?