Gå direkt till Nyheten (Tjärdoft på Kinnekullerundan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tjärdoft på Kinnekullerundan

Publicerad lördag, 07 maj 2022, 14:03 av Björn Smitterberg

Det finns en lite doft av tjära som sprider sig över Blombergs hamn – åtminstone den del där vikingaskeppet ”Sigrid Storråda” hör hemma. För här är det också vikingamarknad.

Susanne Gustafsson är det som klarar ut att göra komplicerade sjömansarbeten för att ta med till marknaden i Blomberg och som lockar åskådare.

Kennet Unger är det som ansvarar för marknaden. Han är mångsysslare – i helgen viking som säljer tidsenligt godis, på Nationaldagen deltar han i marknaden i Karlsborg, i december tomte i Lidköpings julhandel, till vardags bl a biodlare på Kålland. Klädseln ser varm ut i det sommarväder som  Blombergs hamn erbjöd – men Kennet Unger förnekar att hans naturkläder är varma.
– Det är kläder för alla väder!

Under eftermiddagen var ”Sigrid Storråda” klar för att lämna hamnen för en tur på Vänern med hugade passagerare. Särskilt biljettpris under vårrundan.

Båtsällskapet hade stor verksamhet med att göra sin hamn klar för sommaren.

I Hällekis Säteris växthus är det fina utställningar. Målningarna är gjorda av Tetyana Lutsyk, som bor här i Skaraborg sedan ett 10-tal år. Hennes ursprung är Ukraina, och hon har tagit sin mamma till sig också. Med sorglig blick talade vi om Ukraina. Och om sina arbeten – Tetyana Lutsyk är professionell konstnär.

Tetyana Lutsyk har en detaljrik teknik när hon målar – i oljas. Det finns flera olika motiv; kyrkor på Kinnekulle, blommor och även stadsmiljöer. Bilderna är detaljerade, men är gjorda av skärvor. Mycket sevärt.

Utanför växthusen är det glass som gäller.

Mat, kultur, historia, konst och konsthantverk – det är en blandning av vad Kinnekulle nu erbjuder när det åter är Vårrunda!

– – – –
Bilderna är klickbara till större format.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
KÅS
Gäst
KÅS
7 maj, 2022 02:45

Kan rekommendera Skeby gårdar snacka om miljötänk👍👍