Gå direkt till Nyheten (En ny bok – Djurö fyrplats dokumenterad av Fyrsällskap)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juli 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En ny bok – Djurö fyrplats dokumenterad av Fyrsällskap

Publicerad torsdag, 05 maj 2022, 11:45 av Björn Smitterberg

På tisdag förmiddag sker det ett boksläpp i Lidköping. Det är Mariestads Fyrsällskap som under festliga former kommer till Lidköping för att presentera och sälja en mycket fin ny bok – en bok om Djurö i Vänern. Djurö har varit en av Vänerns viktigaste fyrplatser i hundratals år – hela historien om fyrplatsen finns i boken.

På ön har mycket utspelat sig. Bl a en dramatisk händelse då två små syskon överlevde flera veckor när föräldrarna givit sig av till fastlandet och på grund av stormar och snö inte kunde återvända. Händelsen har blivit en roman av Gun Jacobsson – romanen återfinns i sin helhet i den nya boken.

Det finns förstås glädjeämnen att berätta. Inte minst om öns alla vilda djur som varit föremål för jakt flera gånger.

Inte minst berättas själva fyrens historia och om människorna – män och kvinnor som varit bosatta här. Bilden ovan kan vara från midsommarsupen 1915.
Det är ett liv fyllt av fiske, jakt och jordbruk. Och numer även båtfarande och naturälskande turister.

Det är en diger sjöfartshistoria, fyrhistoria och personhistoria som presenteras. På tisdag förmiddag, klockan 10, utanför Vänermuseet är det så kallat boksläpp. Den har redan släppts i Mariestad inför en stor publik. Det är stor risk för att det här blir en toppsäljare som givits ut av det aktiva Fyrsällskapet i Mariestad. de so9m arbetat med boken är Bo Björk, Amanda Hessle, Stefan svensson, Gunilla gill och Lars Törnell, förutom Gun Jacobssons roman från 1988.

För ovanlighetens skull är boken tryckt på hemmaplan, Vadsbotryck – det är ovanligt numera. Att förväntan på boken varit stor inför utgivningen är helt klart – det är en rad företag som är uppräknade som sponsorer. Viktigt, för det här är inte någon billig eller enkel trycksak. Bra kvalitet, och mycket intressant innehåll. Bilderna förtjänar några rader – det är Stefan Svensson som i första hand tagit hand om bildmaterialet. Det är en bra samling, vissa även nytagna som därigenom bidrar till Amanda Hessle´s genomarbetade texter. Intressant för övrigt att Amanda Hessle kunnat samla så mycket kunskaper om ön – det vittnar om stor kärlek till Djurö då hon har sina rötter i Alperna.

I dag ägs Djurö av Naturvårdsverket. Den har i omgångar varit statligt ägd – eller ägd av Kronan som man sade förr. Hela listan över ägare sedan 1572 finns med. Det nämns faktiskt att det var en fråga om ön skulle höra till ”Värmeland eller Thorsö”.

Det finns flera fyrhistoriska sällskap i landet, den här boken utgör ett ovanligt initiativ till sitt omfattande innehåll av texter och bilder.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bo Björk
Gäst
Bo Björk
5 maj, 2022 01:51

Trevlig läsning