Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Minnet är kortkort)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Minnet är kortkort

Publicerad Friday, 29 April 2022, 13:45 av Björn Smitterberg

Är minnet kort – eller struntar vi i tidigare erfarenheter?
Tanken slår redaktören när han tar sina 15 minuter efter fjärde sprutan.
Strax innan har nyheten kommit att statsministern ska flyga till Köpenhamn för ett möte med Indiens premiärminister.

För bara ett par månader sedan var det inte någon som rekommenderade resor på grund av smittorisk. Ungefär samtidigt jobbade regeringen hårt med att minska koldioxidutsläppen och flygtrafiken låg i stort sett nere.

I dag är läget annorlunda. Nu ska vi kunna kriga. Den tvåhundraåriga alliansfriheten är till salu. Då får covid  och koldioxid vänta.

Det finns ett aber; De stater som bildades i samband med Jugoslaviens sammanbrott, och krigade mot varandra för 30 år sedan, är inte alls imponerade av att Sverige och Finland ska bli en del av Nato.
Det räcker att ett av länderna i nuvarande Nato inte röstar för svensk-finskt medlemskap för att fälla hela idén. Det finns länder på Balkan, medlemmar i Nato, som fortfarande har ganska goda relationer med Ryssland. Andra vill alls inte dela med sig av det skydd mot ryskt inflytande man har i dag.
Helt enkelt blir det alltså inte att skapa medlemskapet.

För att klara ut det här krävs tydligen flygresor och stora utsläpp, utan munskydd. Borta är idén med sammanträden via länk.
Flyget kan gå en ljus framtid till mötes, ett förslag som kan bli verklighet i EU är att flygbolagen inte ska behöva betala för koldioxidutsläpp. Ibland verkar det som många politiker bara är utsläpp, utsläpp bland glasen av rosévin.
Tanken går till kosläpp…
Vem släppte ut Putin?

En person som läser redaktörens krönikor har frågat varför redaktören är motståndare till Nato. Svaret är: Redaktören är inte mot medlemskapet, men tycker att man ska brådska med eftertanke och försöka ha lite mer än en idé åt gången.

Förra gången den svenska alliansfriheten sattes på sin spets var när det gällde att gå med i EU.
Det var en lång och grundlig process, med folkomröstning, som genomfördes.
Folkomröstning fungerar inte i internationella frågor i dag. Den skulle omedelbart manipuleras.

Manipulerad kan man bli ändå.
Varje dag öser det in pressmeddelanden. En del är viktiga och publiceras med tydlig uppgift om varifrån materialet kommer. Redaktören kan inte faktagranska allt som exempelvis fackliga organisationer eller myndigheter ägnat månader åt att arbeta fram. Men ibland går uppgifter att kontrollera. Och då infaller den gamla skämtsamma devisen från redaktionsarbetet; Kolla aldrig om en nyhet är riktig – då spricker den!

En omväg som vissa redaktioner gärna ägnar sig åt är att i stället för att granska riktigheten göra intervjuer med personer som utger sig för att veta vad de talar om. Då behöver ju journalisten heller inte vara förberedd. Det kan få en del dråpliga effekter – även lokalt. Inga namn, men vänskapen mellan vissa tjänstemän och journalister är ganska nära här, och det syns.

I måndags var det kommunfullmäktige. Ett frustrerat möte för många, ett möte med glädje för segervissa.
Aldrig förr har det varit så många voteringar begärda under ett och samma möte. Om en grupp politiker vill slå hål på förslag så räcker det att enas om någon liten väsentlighet för att få tillsammans mer än en tredjedel av de röstande med sig för återremiss. Så var det på måndagskvällen. Av de 48 närvarande röstade 18 för återremiss. Därför får kommunens nya politiska organisation tas upp på nya sammanträden innan allt är klart.
Vissa politiker tyckte att det här var sabotageverksamhet mot majoritetens – enligt dem – väl utformade förslag.

Tur vi inte har många lobbyister. Det vore förödande. Det finns ju de som blir så stötta i kanten av att inte får göra som de vill med husbilar så de utropar att de aldrig ska rekommendera Lidköping för någon. De personer är skadade in i själen av en motgång. Företagare får bita i motgångar och medgångar varje dag.

Nu närmar sig skolavslutningarna – och då passar det på att retas lite med hjälp av en tidningsgroda från förra året, i en tidning i Dalarna:
– På grund av pandemin blir det ingen drogfri skolavslutning för högstadiet i år.

Glöm nu inte att flagga för kungen, det är snart enda flaggdagen som finns kvar.
Tänk om det var lika populärt med svenska flaggan som att hissa den ukrainska. Vad har Ukrainas flagga på Nya Stadens torg att göra? En  gest utan egentligt värde?

1 maj är flaggdag, då kan man – enligt en gammal journalistkollega – gå runt i villakvarteren och se vilka som har  partibok.

Tänk på igelkottarna när du ska tända brasan. Flytta rishögen ett par meter innan du fyrar på.

/God helg.