Gå direkt till Nyheten (Släktforskare möttes om soldattorp på Kållandsö)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktforskare möttes om soldattorp på Kållandsö

Publicerad måndag, 25 april 2022, 09:10 av - Inskickat material

Lidköpingsbygdens släktforskarförening har nu återigen börjat hålla sammankomster. Veckans ämne var soldater och soldattorp på Kållandsö.

För fjorton dagar sedan var Annacarin Öman från Folkets hus på Wennerbergsgården och pratade om Folkets hus, dess historia, nuvarande aktiviteter och framtidsvisioner. Det var både spännande och lärorikt. bland annat fick vi veta att lokalerna har inhyst både boxningsring och bowling.

Senaste veckan berättade Ingrid Johnsson om Soldater och soldattorp på Kållandsö. Det var historien om två torp den ena tillhörde gården Senäte och den andra Ullered. Vi fick följa de två torpens soldater med hustrur och barn från den första soldaten till den sista.

Det var hårda villkor, torpet var inte stort och vatten fick tas från sjön. Bönderna skulle hålla soldaten med bland annat gödsel och spannmål och det var noga reglerat med hur mycket. När soldaten dog fick änkan och barnen lämna torpet.

Indelningsverket avskaffades 1901 och ersattes med allmän värnplikt. Den sista soldaten på Kållandsö fick avsked 1912.

/ Peter Engström