Gå direkt till Nyheten (Polisen i Väst ger inte tillstånd till ny koranbränning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisen i Väst ger inte tillstånd till ny koranbränning

Publicerad fredag, 22 april 2022, 18:51 av Redaktionen

Polisen avslår ansökan om tillstånd för allmän sammankomst

Polisen skriver i pressmeddelande:

Efter en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet har polisen beslutat att avslå politikern Rasmus Paludans ansökan om tillstånd för allmänna sammankomster i Borås.

Polisen i region Väst har handlagt ansökan från politikern Rasmus Paludan om tillstånd för allmänna sammankomster i Borås den 29 april. I tillståndshanteringen gör polisen en bedömning av varje enskild ansökan. Rätten att uttrycka och manifestera sina åsikter har ett starkt skydd i grundlagen och att värna demokratin ingår i polisens uppdrag. Endast i undantagsfall finns det möjlighet att begränsa rätten att hålla möten på allmän plats.

Polisens uppdrag är både att värna yttrandefriheten och att verka brottsförebyggande och att trygga ordning och säkerhet. Efter en bedömning har polisen i region Väst beslutat att Rasmus Paludans ansökan ska avslås. Polisen har med hänsyn till den hot- och riskbedömning samt de allvarliga ordningsstörningar och våldsamma upplopp som inträffade under påskhelgen beslutat om avslag.

Vi har sett hur allmänheten utsatts för allvarlig fara och att poliser har kommit till skada. Våld som uttryck för missnöje får aldrig accepteras. Polisens uppdrag är att trygga säkerheten och det ska vi göra, men alla goda krafter behöver hjälpas åt för att behålla lugn och ordning. Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef i region Väst för den särskilda händelsen Val 2022.
Polisens beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten. I region Väst har det inte kommit in någon annan ansökan än den som rör Borås.

Polisen i region Väst har ett nära samarbete och för dialog med lokala aktörer, föreningar och trossamfund för att förebygga ordningsstörningar och brott.

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
22 april, 2022 07:43

Äntligen träff på målet!

Steinlager
Gäst
Steinlager
22 april, 2022 08:51

Ja de låter ju väldigt demokratiskt att stoppa valmöten…. De idioterna som hatar yttrandefrihet och demokrati som attackerade polisen får precis som de vill.

Jakob
Gäst
Jakob
22 april, 2022 11:44

Bibel då?? Är det ok?

RGR
Gäst
RGR
23 april, 2022 09:07
Svarar  Jakob

Så bisarrt med alla som tvärsäkert säger att det ska – eller inte ska – vara ett hatbrott att bränna Koranen eller annan religiös text/symbol. Som att det går att essentialisera om det? Symboler måste ses i ett sammanhang. Ett hakkors ritad i en serietidning symboliserar säkert ”de här är nazister”, ett hakkors på dörren till en synagoga är ett hot.

Senast redigerad 9 månader sedan av RGR
RGR
Gäst
RGR
23 april, 2022 09:02
Svarar  RGR

Så länge man själv betalat för sin bok får man göra vad man vill med den. Det gäller koraner, biblar, andra sk. heliga böcker, eller vad man än tänkt sig. Elda på bara.
Vill folk protestera mot brännandet får de också göra det, men i så fall fredligt och under ordnade former.

Senast redigerad 9 månader sedan av RGR
Calle
Gäst
Calle
23 april, 2022 09:19

@ Jakob
Ja, vem tror att dessa upplopp hade skett om det varit ngn som sagt att han skulle bränna en bibel? Detta används som en förevändning för att attackera samhället, djupt religiösa och gudfruktiga personer beter väl sig inte såhär, om så, måste det vara ngt fel i deras religion.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 april, 2022 01:47

Religions”frihet” står alltså över vårt sekulära statsskick, bara man bråkar tillräckligt mycket. Vad ska man tycka om det?

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
24 april, 2022 12:05

Bra jobbat Polisen.

pelle pilsner
Gäst
pelle pilsner
24 april, 2022 02:49

Yttrandefriheten är en av de viktigaste rättigheterna vi har! Bränn biblar koraner o vilka böcker som helst. Att avsiktligt göra detta i områden såsom rinkeby, rosengård osv känns dock som ett medvetet val för att uppvigla o ställa till oreda. Bränn böcker centralt eller i de mer välbärgade områdena istället! Självklart önskar jag att alla stenkastare ställs inför rätta, men att medvetet söndra samhället pga sin egna politiska agenda är inte direkt vackert det heller.

Senast redigerad 9 månader sedan av pelle pilsner
Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
24 april, 2022 07:08

Vad som skrämmer mig mest är att vi nu ser att polisen inte klarar av att slå ner kravaller och upplopp.

Vaken
Gäst
24 april, 2022 09:47

Enligt några av kommentarerna känns det nästan som att många såg fram Koran bränningen?
Och nej de kriminella har inte vunnit kriget, endast en liten strid (hur betydlig återstår att se), efter polisens omgruppering blir det andra bullar, tyvärr återstår annan slags kriminalitet och dess syfte är att frodas under radarn och utarma Sverige medan fokus ligger på ”utsatta områden”

RGR
Gäst
RGR
24 april, 2022 03:33
Svarar  Vaken

Det vanliga klientelet tar alla chanser de kan få att spy galla över invandrare och flyktingar…
Det riktiga problemet är arbetslöshet, segregation, utanförskap och fattigdom. Men det är mycket svårare att lösa, och att påtala det ger inte lika många ryggdunkar och uppmuntrande bifall i dagens politiskw klimat.
Då är det mer populärt att ropa på mer polisvåld och hårdare repression.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 april, 2022 08:41
Svarar  RGR

Då är frågan varför våra politiker skapat detta samhälle, för så har det inte varit tidigare. Två huvudorsaker som jag ser det är novemberrevolutionen-85 följt av EU medlemsskapet. Går det alls att komma tillbaka till det solidariska samhället när inte staten längre äger kontrollen över ekonomin?