Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Inflation)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Inflation

Publicerad Friday, 22 April 2022, 13:11 av Björn Smitterberg

Över 600 miljarder har pumpats ut i den svenska ekonomin för att stoppa återverkningarna av pandemin.
Inte konstigt att vi har inflation nu.

Allt hör ihop. I hela världen satsades otroliga belopp på att klara pandemikrisen.
Nu kommer efterspelet – sedan århundraden vet ekonomer att om man trycker fler sedlar så riskerar  man inflation. Nu är vi där igen. För vissa är de 4 % som  maten stigit i pris under första kvartalet i år droppen som innebär att det blir familjekris. Vad händer med bostadspriserna, blir alla som kallat sig för miljonärer (på deklarationspapperet) nu bli vanliga medelsvensson som tvingas sälja grejer för att betala skulder.

Det här var ett av ämnena på en av fikarasterna vid bordet utanför redaktörens dörr. Dörren är alltmer sällan upplåst – det är rätt skönt att kunna jobba hemifrån… Det blir väl snart skatt på det. I den korridor där Lidköpingsnytt har lokaler finns det flera andra företagare – men en del dörrar har inte varit upplåst på två år.

Ett annat ämne för en kafferast var den nya friskolan, som ska få skolgård på taket på ett hus på Rörstrand. Redan har ungdomar hittat det stora näranog platta taket och åker på brädor och småhjuliga cyklar och gör konster här. Under taket ska byggas för slöjd och musik. Däremot sägs inget om skolkök – ja, ämnet har bytt namn några gånger sedan redaktören var elev. Men då var skolkök ett ämne man hade flera timmar varje vecka. Säkert lika mycket som gymnastik.
Vad blev vi av det ämnet? Hungriga? Då kunde man fortfarande käka en kokt korv i papper av en med låda på magen. Men inte i närheten av skolgården. I dag försöker ju vissa hamburgerkedjor hitta platser nära stora skolor. En kedja kanske hittat ett guldläge i Rörstrand.

I Rörstrand har för övrigt – äntligen – museet öppnats. Ett kort besök har gjorts av redaktören. Massor med saker visas, det är snyggt och elegant. Men vad lär man sig? Vad vill museet att vi som inte kan så mycket om porslin och stengods ska få veta? Än så länge känns museet mer som en utställning. Har jag fel, ja – kommentera gärna.

Nu närmar sig Valborgsmässoafton. fortfarande kunglig flaggdag. Men ett förslag vill ändra på det. Drottningen ska vi inte fira med flaggdag – bara regenten och kronprinsessan. Börjar det inte bli lite fattigt?

På tal om flagga är nedanstående en ordlek (och inget annat):
Om man kallar folk som bor i Småland för smålänningar och folk utanför Sverige för utlänningar, kan man då kalla folk från Balkan för balklänningar?

/ God Helg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
22 april, 2022 05:44

Dagens politiker är väl helt enkelt för unga för att minnas när landet löste sina lån genom hög inflation… “de som byggde landet” har skott sig väl på det men alla låtsas som om det aldrig hänt!