Gå direkt till Nyheten (Kuriosakabinett för nyfikna – nyhet på Läckö slott)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kuriosakabinett för nyfikna – nyhet på Läckö slott

Publicerad Thursday, 21 April 2022, 19:32 av Björn Smitterberg

I dag öppnades förlåten till ett ovanligt rum på Läckö slott. Barnverksamheten har utvecklats inför sommarsäsongen, och med hjälp av Formakademiens designmodellör-utbildning har ett spännande rum skapats. Om häxor, tvehövdade höns, krokodiler, lockar och massor av andra saker.

– I dag har vi cirka 250 olika saker i vårt skåp med lådor och olika gömmor, sa Catarina Gonsspelius, producent vid slottet, när hon i dag tillsammans med guiden Camilla Milton visade kuriositeterna för medier.

– Men jag vill att det ska bli tusen saker, och sedan vi fick idén och klart med samarbete med Formakademien har jag letat och inspirerat eleverna att göra saker.

Det här kuriosarummet ska “pigorna” (barnens guider) locka in barnen till. I skåpens lådor och fack, i hörn av rummet, ska det finnas saker som var och en bär på en berättelse om slottet.

En del är nytillverkat och gjort av konstmaterial som används av modellörer. Annat kommer från loppisar. Idéerna kommer från eleverna i modellörutbildningen. Här har läraren Kristin Forsblad medverkat liksom sistaårseleverna Johan Reimers, Kristian Fransila, Freia Rokka, Anders Lindblom och Moa Lindén. Idéerna har verkligen flödat.

– Eleverna har gått “all in”, säger Kristin Forsblad. Och det är roligt att få samarbetspartner som kan ge oss arbetsuppgifter. Vi vänder ju oss med utbildade modellörer till alla möjliga branscher, men just här har vi fått gemensamma uppdrag att lösa.

Att här beskriva allt som redan finns går inte – det får bli några exempel. Först ska sägas att skåpet inte är helt färdigt, det kommer att se annorlunda ut.

Freija Rokka har skapat en höna med två huvuden.
Kroppen (-arna) är konstgjorda med fjädrarna är äkta. 
Denna “dubbelhöna” (?) har koppling till de personer som suttit fängslade på slottet anklagade för att vara häxor. 

Kristian Fransila – som arbetat som lärare flera år – har gjort en mängd olika saker, bl a dockor.
– Jag har främst använt återbruksmaterial. Men lite konstmaterial finns på något ställe – bl a i drakägget jag gjort. 

Kuriosarummet för nyfikna barn i alla åldrar skapas med stöd av Grevillis Fond.