Gå direkt till Nyheten (Skolan bör förändras och inriktas på att ge sociala verktyg åt eleverna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skolan bör förändras och inriktas på att ge sociala verktyg åt eleverna

Publicerad lördag, 16 april 2022, 09:23 av Insändare

– Skolan måste stimulera barnen till kunskap, annars riskeras ett intellektuellt handikapp.
Det skriver Torwald Åberg.

Skolan bör förändras och inriktas på att ge sociala verktyg åt eleverna

Sverige bryts isär framhåller många och detta gäller särskilt för barnen. Barn i intellektuella hem stimuleras till kunskap på många sätt. Främst är det föräldrarna som är en förebild i kunnande och kan förklara och svara på frågor som barn ständigt brottas med.

De barn som inte får den hjälpen hemma måste få den i skolan. Om så inte sker har dessa barn ett intellektuellt handikapp som inte bara de själva lider av utan främst är det samhället, vi alla som förlorar i kvalitet och vitalitet. Det är människornas möjlighet att berika samhället med insatser av alla de slag som är ett lands betyg på framgång och som avgör om detta land skall kunna hävda sig i den globala konkurrensen.

Kan man inte det går landet mot fattigdom och frustration som alla får vara med och dela.

Utvecklingen är exponentiell, en uppåtgående spiral som snabbt förvandlar livsbetingelserna för alla. Bara genom att studera utvecklingen inom IT området får man en bild som även gäller många andra områden. Därför måste vi få en skola som ger barnen förutsättningar att följa med i denna utveckling. Ett sådant är hälsoområdet där forskningen nu har kommit långt men där det går trögt att få ut kunskapen. Vuxna människor är svåra att nå med de rätta råden medan skolan genom nya verktyg kan ge eleverna sådana kunskaper att man inom något decennium kan se en klar förbättring.

För att få tid för nya ämnen måste skolan slakta heliga kor som slöjd, ett ämne som hade betydelse för 100 år sedan när man måste tillverka sina verktyg själv och laga sina hus. Idag är detta ett hobbyämne för de flesta och kan delges på en tiondel av den tid som nu är avsatt. En kritisk genomgång av alla ämnena i skolan kan säkert mycket kunna ändras och plats skulle då finnas för en rad sociala verktyg som skulle rusta eleverna för en bättre tillvaro och möjligheten för många att slippa extra stöd från samhället. Nu är kostnaderna gigantiska för sjukdomar som går att förebygga och utslagning som beror på bristande social anpassning är skrämmande hög liksom lidandet för dem som drabbas. Men människan är trögrörlig vilket inte minst gäller politiker och tjänstemän inom offentlig förvaltning. Det är alltid lockande att se tillbaka och använda gamla lösningar på nya problem istället för att se framåt och skapa nya lösningar på problemen även i framtiden där man använder forskning och utveckling som redan finns och till största delen är betald över skattsedeln.

Torwald Åberg

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kalle
Gäst
Kalle
16 april, 2022 11:22

Först skall eleverna läras att veta hut. Rottingen borde återinföras. Skoluniform för att få bort märkes hetsen. Inga mobiler. Läxor i mängder. Inga lärarlösa lektioner. Inga håltimmar. Ingen frigång utanför skolans område (skoltid). Klara och tydliga studiemål. Betyg varje termin. Den som inte kommer upp i ett visst grundbetyg skall automatiskt få gå om sista årskursen, även om det slutar med att skoltiden blir tjugo år eller längre. MAO en skola som är en läroanstalt inte lekstuga.

Nisse
Gäst
Nisse
16 april, 2022 07:07
Svarar  Kalle

Insiktsfullt? Knappast…

Kristina
Gäst
Kristina
16 april, 2022 08:39
Svarar  Kalle

Man löser inte problem med våld eller tvång. Elever som stör och bråkar borde istället placeras i en speciell klass med fler vuxna. Det är också viktigt att tidigt fånga upp de elever som inte uppnår målen och ge dem extra stöd. Sedan måste man vara realistisk – alla elever kommer inte att klara av att få godkända betyg i alla ämnen. För de eleverna kan en lärlingsutbildnineg funka bättre. Med tiden kanske de till och med väljer att läsa in de ämnen som de inte har lyckats uppnå målen i. Tvinga ingen att gå om en årskurs vid icke godkänt betyg.

RGR
Gäst
RGR
17 april, 2022 03:10
Svarar  Kristina

Det är inte lika ”populärt” att komma med konstruktiva förslag av den typen. Det vanliga klientelet som brukar skriva i trådarna på LN:s kommentarsfält är inte intresserade av en lösning. De vill bara bygga på sin matcho-image som ”hårda mot buset”, och få ryggdunkar och glada tillrop från likasinnade.
Tack för att du vågar tänka självständigt och inte vänder kappan efter vinden!