Gå direkt till Nyheten (Jan Westin lämnar renhållningen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jan Westin lämnar renhållningen

Publicerad Thursday, 14 April 2022, 13:32 av Björn Smitterberg

Den 1 oktober 1977 gav dåvarande chefen på Renhållningen, Einar Pettersson, en ung man från Väla vid namn Jan Westin chansen att visa framfötterna. Nu är det dags för pension.

Jans syssla blev i första hand att hålla kommunens diken rena från skräp. Och tiden fram till värnplikten 1978 skulle det bli den huvudsakliga uppgiften. Efter avslutad militärtjänstgöring tänkte sig Jan något annat och sökte en tjänst som Kanslist på Västergötlands Ishockeyförbund. Det visade sig dock att tidigare nämnda chef på Renhållningen satt i styrelsen i förbundet och var av en annan åsikt. ”Du ska jobba hos mig”, blev Janne informerad av Einar Pettersson som onekligen såg något stort i denna ishockeyintresserade yngling. Och tur var väl det, för sedan dess har Jan varit den konstant som gjort att arbetet inom renhållningen ständigt utvecklats, synts och uppskattats av snart sagt alla invånare i kommunen.

Mitt i smeten bland sin kontorspersonal står Jan Westin, i samma byggnad där han började sin karriär för drygt 42 år sedan.

– När Janne nu går i pension så tänker vi inte missa chansen att visa vår uppskattning, samtidigt som vi kanske kan få lite matnyttig information och kanske några tips från en nestor inom just vår kommuns verksamhet. Vi bokade helt enkelt in ett möte för att höra vad en kollega med ett helt yrkesliv hos Lidköpings kommun hade att berätta;

Janne om renhållning i kommunal regi

– Jag började som inventerare på landsbygden. Det var ett vikariat som gick ut på att se efter kundnöjdheten och samla in faktureringsadresser från de invånare som bodde på landsbygden och hade hämtning i privat regi.  1 januari 1979 tog vi över verksamheten med målet att skapa en effektiv, kontinuerlig insamling som ”Alltid är klar med hämtningen på fredagen”.

Jan Westin och Magnus Friman, driftledare på Kartåsens återvinningcentral, står i förgrunden till den uppskattade rampen för hantering av avfall.

– Gällande den politiska styrningen så tycker jag det fungerat utmärkt. Jag kör med öppna kort och det är viktigt att ta alla på allvar. Vi gör jobbet tillsammans och ingen ska tappa ansiktet. Det är kanske en klyscha, men det finns inga dåliga frågor.

Janne om sin vision

– När jag blev enhetschef tänkte jag och vår arbetsledare för sophämtningen, Sören Khilén, att vi ska köra den här grejen som ett företag. Vi vänder på varenda krona, andas effektivitet och släpper inget. Det är också viktigt att vi som arbetar tillsammans har samma mål och förstår att vi är en del av att rädda världen.

Janne om Stolthet

– Mest stolt är jag faktiskt över att vi fick bort diskning av latrinkärl från sommarstugor etc. Det var riktigt grisigt. Nya insamlingssystemet och täckning av Kartåsens deponi är jag naturligtvis också väldigt stolt över. Kartåsens återvinningcentral är en annan juvel i kronan. Vi planerade allt själva och byggde helt utifrån besökarperspektiv. Låg ramp, tak och med möjlighet att i mesta mån undvika köbildning. Allt för 8 miljoner!

– Vi försöker också hålla så rent som möjligt. Vi får mycket beröm för det, både från de som återvinner och de som kommer på studiebesök. Nationella Avfall Sverige har tagit upp verksamheten i sina goda exempel.

Janne om ledarskap

– Jag tror mycket på kraften i bra och tydligt ledarskap. Det är viktigt att visa sig och visa vägen, att man är konsekvent i det egna beteendet och är ett gott föredöme. Jag måste alltid finnas till hands och visa att jag finns där för så väl gruppen som för den enskilde.

– Jag tror på uppmuntran och kamratskap. Jag förstår inte de som distanserar sig från sin personal, min filosofi är att vi gör ett bättre jobb som kompisar. Man ska uppmuntra i diskussioner och här skulle jag vilja citera min idol Max Martin; ”Man måste våga vara dummast i rummet.” Det måste finnas utrymme i allt och i alla beslut, annars kan man gå miste om stora möjligheter.

De senaste åren har kommunen som bekant infört ett nytt insamlingssystem för hushållsavfall, ett arbete som Jan Westin också är mycket stolt över.

– Ingen chef är bättre än sin personal och jag väljer konsekvent att lita på människor till motsatsen är bevisad. Vi delar med oss av ALL kunskap och är transparanta både uppåt och neråt i organisationen.

Janne om Fritidsklubben

– Fritidsklubben väcker bara glada minnen. Jag började som kassör och var sedan ordförande i 25 år. Styrelsen var ett gött gäng och en gång om året åkte vi i väg och gjorde upp årsplanen. Det mesta av engagemanget var utanför arbetstid och vi hade ett anslag från kommunen på 200.000. För det anordnade vi alltifrån svampkurser till resor och bergsklättring. Vi skapade förutsättningar för nya sociala sammanhang för personalen och hade fantastiskt kul. Ett år blev vi till och med utvalda till Sveriges bästa personalklubb!

Janne om pension och frihet

– Jag har uppnått det jag ville och det jag sagt att jag skulle uträtta, så jag är mätt och belåten och då är det rätt läge att gå i pension. Frihet är att bestämma själv och det är viktigt med kontraster och nya perspektiv – både i arbetslivet och utanför. Så nu blir det lite av varje. Golf, stugan, mat och dryck, konserter, resor, trevligt sällskap och kanske viktigast av allt; tid för självvald ensamhet.

Medarbetarna skickar med en hälsning:
– En av kommunens största profiler och mest lojala medarbetare lämnar.
– Tack Janne för att vi fick lära känna dig och ditt engagemang, din glädje och din förmåga att entusiasmera din omgivning.
– Vi önskar dig allt gott och lycka till!

– – – –

Intervju, text och foto: Mikael Ingebäck, arbetskamrat