Gå direkt till Nyheten (Alf Johansson kom med nya rariteter
när Rörstrandsmuseet återinvigdes)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Alf Johansson kom med nya rariteter
när Rörstrandsmuseet återinvigdes

Publicerad onsdag, 13 april 2022, 14:34 av Björn Smitterberg

Alf Johansson har studerat Lidköpings porslinshistoria grundligt. Han har i Lidköpingsnytt skrivit en lång följd av artiklar om ALP, och följt upp det med att skriva om sin pappa Henning – och därmed hela Rörstrands historia.

I dag kom han till Rörstrandsmuseets återinvigning med en låda. Det var den pendyl, med pappa Henning Johanssons namn, och ett stort porslinsfat med pappans profil målad. Henning Johansson ägnade hela sitt liv åt Rörstrand.

Alf Johansson har blivit en av dom som vet mest om Rörstrandsporslin och är även en samlare. En särskild specialitet är de olika mönster som finns på porslinet, och även det stengods som får betraktas som konstnärlig utsmyckning på flera håll bl a.

Alf Johansson bor i Jonsered men kom i dag till Lidköping med sina gåvor. Han har flera vänner och släktingar i Lidköping, och en plats som han gärna finns på är arkivet för föreningar och folkrörelser som finns i stadens bibliotek. I dag handlade det om att försöka finna material från 1930 i en tidningsartikel – men hur han än bläddrade hittade han andra intressanta artiklar…

Återinvigningen av museet skedde på eftermiddagen  för inbjudna gäster, från klockan 16 är det öppet för allmänheten.

– – – –
Bilderna är klickbara till större format.

– – – –

För att se alla Alf Johanssons artiklar i Lidköpingsnytt – klicka här.