Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vi ger pensionärer mer)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vi ger pensionärer mer

Publicerad lördag, 09 april 2022, 07:54 av Insändare

Socialdemokrater, med Carina Ohlsson, beskriver i en debattartikel hur ett nytt tillägg gynnar 35.000 pensionärer i Skaraborg.

Mer i plånboken till Skaraborgs pensionärer!

Pensionerna ska höjas, det handlar om respekt för de som byggt vårt land. Vi socialdemokrater har presenterat ett förslag om garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1000 kronor mer i plånboken redan i höst. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kronor mer i plånboken.

I Skaraborg kommer den socialdemokratiska regeringens förslag att ge 35.629 pensionärer mer pengar i plånboken.

Alldeles för många har en för låg pension och tvingas inse att pensionen inte ens räcker för att köpa julklappar till barnbarnen. Det här gäller många människor som arbetat hårt och gjort rätt för sig hela yrkeslivet. Så här ska vi inte ha det i Sverige. Sverige kan bättre. Vi behöver ta tillbaka demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna.

Vårt förslag om ett garantitillägg gör skillnad. Hela 80 procent av dem som kommer att få 1000 kr mer skattefritt varje månad i pensionshöjning om vårt förslag går igenom i riksdagen är kvinnor. Många av dem har jobbat inom vård- och omsorg, lokalvård eller arbete inom butik. Vårt förslag om ett garantitillägg minskar därmed pensionsgapet mellan män och kvinnor och är en viktig jämställdhetsreform. Störst effekt får reformen för den mest utsatta gruppen pensionärer, ensamstående kvinnor över 80 år.

När vi pratar med pensionärer och intresseorganisationer har många missat att det finns starka krafter som just nu mobiliserar mot förslaget. Det finns de som tror att beslutet om tillägget redan är klubbat och klart. Men så är det inte. Tyvärr vill proffstyckare och högerekonomer inte att garantitillägget ska bli verklighet. Kanske inte så konstigt, det är ett gäng som inte direkt gjort sig kända för att ha stenkoll på hur vanligt folk har det.

Riksdagsmajoriteten har ännu inte tagit ställning – och både Moderaterna och Sverigedemokraterna har uteblivit med tydliga svar om hur de ställer sig till 1 000 kr mer till pensionärerna. Därför behöver vi vara många som tar ställning för höjda pensioner.

Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men vilka kommer göra det när det verkligen gäller? I vår ska riksdagen rösta om pensionshöjningen. 1 000 kronor mer i plånboken för de pensionärer som behöver det som mest står på spel. Nu är det upp till bevis för Sveriges riksdagspartier.

Carina Ohlsson (S), Riksdagsledamot Lidköping
Ardalan Shekarabi (S) Socialförsäkringsminister
Tobias Baudin (S) Partisekreterare

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
9 april, 2022 09:12

Och höjningen blir ju ännu viktigare nu när era skattehöjningar dragit igång ett inflations-race för första gången på väldigt länge… summan ni nämner är översatt till det nya kostnadsläget i Sverige tokigt låg.

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
9 april, 2022 03:11

Vänsterpartiet har pekat med hela handen. Men frågan är väl om såna här påverkanskampanjer är tillåtna !? Eller räknas detta som fake news ?

RGR
Gäst
RGR
11 april, 2022 07:34

Det finns alltid anledning att vara skeptisk när politiker, och kanske i synnerhet sossar, lovar något. Men varför skulle det inte vara tillåtet?

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
9 april, 2022 07:17

Hur och vilket parti kom med förslaget och kravet gällande 1000-lappen?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 april, 2022 10:39

Indexera alla pensioner och socialförsäkringar.

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
10 april, 2022 11:32

Samtliga partier som sitter i Pensionsgruppen har skuld till att ordet fattigpensionär numera finns.
Att socialdemokrater försöker att låtsas som dom inte har ett ansvar för ” dom som byggde landet ” är pinsamt !

Roger
Gäst
Roger
10 april, 2022 01:49

Valår i år = att köpa röster

RGR
Gäst
RGR
11 april, 2022 07:28

Ett långt liv och bittra erfarenheter har gjort att jag instinktivt blir extremt misstänksam när sossar lovar att göra något för människor som har det svårt.