Gå direkt till Nyheten (”Inlagd” på sjukhuset för lång tid: Inga-Hjärt Slag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Inlagd” på sjukhuset för lång tid: Inga-Hjärt Slag

Publicerad torsdag, 07 april 2022, 14:39 av Björn Smitterberg

Sedan några dagar ligger Inga-Hjärt Slag  på sjukhuset i Lidköping.
Hen blir kvar länge, hoppas personalen. För att den ska ha någon att träna på!

Till sjukhuset kom Inga-Hjärt med godstransport. Nu har hon redan opererats,  medicinerats och fått visa alla tänkbara symptom.
Inga-Hjärt Slag är en docka. Med hjälp av dockan kan personalen öva på bl a  traumafall. Tiden är slut då sjukvårdsbiträden och ambulanspersonal får utgöra övningspersoner när sjukhusets läkare, sköterskor och undersköterskor tränar.

Namnet har tillkommit genom en namntävling.

Med en dator kan övningsledaren se till att de mest otäcka saker en människa kan råka utför händer med dockan.

Dockan kan skrika, gråta, svettas, kissa på sig, bli blek,  bli blå i munnen, få hjärtstopp, få fel på andningen, börja blöda.

– För oss är det viktigt  att få träna på traumafall, säger läkaren Emma Peterson.

– Vi får inte så ofta in traumafall i Lidköping,  men är ändå beredda på att alltid ta emot ett traumafall om ambulanspersonal begär det.

Trauma – det är när det är bråttom att hantera ett olycksfall eller sjukdomsfall.

Möjligheterna att träna har sålunda varit begränsade  Men så kom Inga-Hjärt Slag. En docka att träna på och som reagerar på behandling ungefär som en människa. Som framgår av namnet är det en verklig hen vi talar om.  Sjuksköterskan Erland Pettersson är deltidsanställd för  att sköta dockan. Det är han som kan skapa de mest märkvärdiga saker med dockan via en dator. Med några andra handgrepp kan han ändra dockans kön.

– Det behöver inte alltid vara ”svåra olyckor”, det  kan handla om att träna på att sätta dropp eller någon annan vardaglig händelse man vill träna upp.

Vid en pressvisning i dag fick Erland Pettersson och Emma Peterson visa hur läkare och sköterska agerar vid ett hjärtstopp med  en för dessa helt vanlig defibrillator.

– Dockan kan se till att alla har kvar kompetensen, säger Erland Pettersson.

Dockan är till för all sjukvårdspersonal och finns på ett särskilt rum nära akutmottagningen. Den finns i två exemplar tidigare. Det är i Skövde men bara en är i bruk än. Den här ”patienten” kostade cirka en miljon kronor.