Gå direkt till Nyheten (Debatt: Fråga varför barnen inte vill gå i skolan!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Fråga varför barnen inte vill gå i skolan!

Publicerad onsdag, 06 april 2022, 18:48 av Insändare

En mer nyanserad bild av barn med hög skolfrånvaro önskas!
Det skriver företrädare för föreningen Compassen i en debattartikel med anledning av att  Lidköpingnytt igår (5 april) redovisade åtgärder som kan vidtas för att få tillbaka elever till skolan som har omfattande frånvaro utan verkliga skäl, och då tidigare insatser inte hjälpt.

Det är lätt att få uppfattningen att barn som håller sig undan skolan beror på föräldrarna när man läser om barnens frånvaro från skolan i Lidköpingsnytt den 5 april.

Man letar problemen om barnets frånvaro i hemmet och ansvaret för att lösa problematiken placeras hos föräldrarna. Detta tänkande leder automatiskt till att man fullständigt bortser från den påverkan på barnets mående skolan har i undervisningssituationen och på rasterna.

De allra flesta barn vill väldigt gärna gå i skolan och vara en del av skolans gemenskap, både kunskapsmässigt och socialt. Det är vår erfarenhet. När barn väljer bort skolan gör barnet det på goda grunder. Det är skolans uppgift i samverkan med lämpliga aktörer att reda ut vad dessa grunder är och åtgärda dessa för att skapa en god främjande studiemiljö som gör att alla barn och unga känner trygghet och studiero.

Compassens kartläggning som nyligen publicerades där intervjuer med 445 familjer i Skaraborg genomförts beskriver att orsakerna till frånvaro varierar, vilket innebär att lösningarna för att motverka frånvaro också behöver variera.

Vi behöver mer kunskap och förståelse kring de bakomliggande faktorerna avseende den oroande frånvaron. Då kan vi göra rätt prioriteringar och vända trenden med ökande psykisk ohälsa för barn med ökande utslagning som yttersta konsekvens. Vi behöver en skola för alla barn. Vi behöver tidiga samordnade insatser. Vi skall hjälpa inte stjälpa.

Frågan som bör ställas är, vad i skolan är det som håller barnet borta? Och vad i skolan kommer att kunna locka barnet tillbaka till skolan igen?

Compassen redovisar kartläggningen av barn och unga med psykiska ohälsa den 4 maj. Vi redogör för läget, slutsatser och rekommendationer i dialog med politiker och tjänstemän. Varmt välkomna att lyssna och ställ era frågor direkt till politiker och tjänstemän.

Thomas Jansson och Anders Abelsson
Compassen

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
6 april, 2022 07:37

Tror ni inte att en mer nyanserad bild kan bli en effekt av att skolförvaltningen söker samråd utanför sina egan väggar? Vad är ni rädda för att det ska får för resultat?

Håkan E
Gäst
Håkan E
7 april, 2022 12:04
Svarar  Nisse

Skolförvaltningen söker inte en nyanserad bild – de uttalar ju direkt utan någon egen undersökning och utan att relatera till någon forskning, att dom ”tror” att problemet ligger i hemmen. Det finns ingen forskning som visar på att så skulle vara fallet generellt , men skolförvaltningen gissar istället, och gissar enligt tillgänglig forskning fel.
Det är i de allra flesta fallen inte eleverna som inte kan gå till skolan, utan skolan som inte klarar av att ta emot eleverna och ge dem det stöd de behöver och har rätt till i enlighet med skollagen.

Kalle
Gäst
Kalle
6 april, 2022 11:19

M.a.o är det helt och hållet skolväsendets fel att elever stannar hemma, om man skall tyda vad som står i artikeln, det är även samma väsen som skall ordna upp allt. Jag för min del tror inte ett skit på att det är problemet för alla som stannar hemma, det som skrivs i artikeln. Inte stämde det på mig i alla fall när jag skolkade. En sak är oxå säker och det är att hade jag haft minsta lilla stöd från mina päron så hade jag nog skött skolgången bra mycket bättre, men som det verkar får ju inte päronen ha något att säga till om numera.

Per J
Gäst
Per J
8 april, 2022 12:13
Svarar  Kalle

Hej Kalle, Det är synd att du haft dåliga föräldrar som inte hjälpt dig. Själv hade jag tur med engagerade föräldrar även om pappa sällan va hemma då han jobbade mycket. Jag tycker oxå som Kompassen att det är fel att bara skylla på hemmet för barnen inte går till skolan. Jag är 52 år idag (har inga barn) men tror inte jag hade klarat dagens skola faktiskt. Den verkar väldigt stökig. Jag hoppas verkligen för alla barns skull att det blir bättre i skolan. Det är hemskt att så många barn mår dåligt.
Mvh Per