Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Om att se träden i skogen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Om att se träden i skogen

Publicerad Friday, 01 April 2022, 12:10 av Björn Smitterberg

På måndagskvällen skulle kommunfullmäktige genom ett snabbt beslut anta en stadsutvecklingsplan för staden och Filsbäck. Förslaget gick igenom efter lång debatt – men det är inte utan att man blir undrande…

Förslaget presenterades som ett av de viktigaste dokumenten för Lidköpings stad den närmaste 30 åren.
När kritiken kom visade det  sig att stadsutvecklingsplanen inte alls  är viktig. Den blev antagen, men ingen behöver bry sig om den när det kommer till fortsatt planerande på detaljnivå.

Flera partier hade invändningar. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har sedan 2018 varit helt emot och haft invändningar. Miljöpartiet var med på  tåget, men  när det här med att skydda skogarna inte stod klart uttalat hoppade MP av.

Från majoritetens sida var partierna tydliga; Det gröna och  det blå (vattendrag och Vänern) ska vara skyddat.
Varför kunde det inte framgå då?
– Det är klart att vi ska skydda  skogen, det kommer att visa sig i detaljplanerna, sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Och vi kommer att ha gröna stråk.
Det är den nämnden som är ansvarig för skogsskövlingen på Kartåsen. Här finns inte  något grönt stråk. Snart är hela verksamhetsområdet hårdgjort utan gröna stråk – (med blomsteraffär som enda undantaget). Regnet kan inte längre tränga ned i marken utan flödar då över asfalten.

Ett lite sarkastiskt samtal följde efter mötet – på trappan på väg ut. Det visade  sig att tre – två av dem nämndordförande – inte var särskilt imponerade av stadsutvecklingsplanens idéer om stadsnära skogar.
-Det slutar med  att vi får plastgranar i skogarna också, ironiserade de tre.

En moderat politiker sa rent ut att han struntar  i skogarna. Han tycker det är viktigare med bostäder än skog.
Redaktören föreslår att Moderaterna snabbt skaffar  en studiecirkel om klimat.

– Behåll de stadsnära skogarna och bygg bostäderna i andra delar av kommunen i stället för niovåningshus nära Limtorget, sa en Sverigedemokrat men fick till svar:
– Nu är det ju Lidköping stad vi planerar…  Inte Mellby och Örslösa.

Ja, det var en lång debatt till ingen nytta. Uppenbarligen tröttande för en centerpartist som tyckte  att debatten är onödig. En av centerns ledamöter visade vid voteringen tydligt att han tyckte debatten var onödig genom att lite gnälligt avge sin röst för stadsutvecklingsplanen.

Stadsutvecklingsplanen som nu alltså är antagen ska peka ut hur staden ska utvecklas och ungefär var. Men det är verkligen ungefär. I själva verket tycks inte särskilt mycket vara heligt. I planen står om Lidköpings centrum ska “bevaras och utvecklas”.
Bevara och utveckla? Hur då? Fråga utan svar.

Redaktörens förtroende för stadsutvecklingsplanen är inte stort. Arbetet har pågått i fyra år och blivit ett viktigt värdelöst dokument. Ett  dokument som visar hur dåligt det är att prata klimat utan praktisk verkstad. Skog är bästa sättet att rädda klimatet – och på köpet få strövområden.

Det är inte ofta  som redaktören, efter att ha arbetat med politiker i 50 år, blir upprörd. Men nu har en gräns passerats. Okunnighet och politisk fåfänga trycker på en  tävling där  ingen vinner första pris – Lidköping ska bara växa, det ska bara ske… Miljöansvar får andra kommuner ta. Kanske kommer Lidköping  sist i den tävlingen.

Varför inte låt Hovbyfältet bli ett nytt bostadsområde, det kan bli intressant  med solceller  intill. Solcellstaden.
Inga träd att fälla förstås  – och då är det kanske inte så  roligt.

En annan politiker kontaktade redaktören på fullmäktigemötet och tyckte att turismen diskuteras för lite. Främst den målsättning som kommunen satt upp i sina önskemål för Destination Läckö-Kinnekulle.
– Här står att turismen ska fördubblas. Men det finns inga jämförelseaspekter. Ska den fördubblas varje år, eller fördubblas en gång. Vilken är utgångssiffran?

Ja, frågan är relevant. Vad ska mätas – antalet besökare från  andra kommuner, andra  länder? Eller antalet gästnätter. Hos DLK brukar man hänvisa till gästnätter. På andra håll  räknar man både och. Och frågan är förstås när  en besökare blir besökare, om en göteborgare parkerar sin husvagn året runt på en camping i Lidköping… Eller den kisscruisande på Mellbygatan… Cruisingen räknas bara om det är en organiserad verksamhet, inte spontant.

Det är alls inte  säkert att det är lönsamt för Lidköping att upplåta arenan för marknad av den här typen. Men på något  sätt är  det så att om men har en  äldre bil – då får man alltid rätt.
Ett erkännande behövs – det är många trevliga besökare som kommer också. Välkomna.

Nu är det helg, redaktören måste sänka blodtrycket.

/God helg

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lunnarn
Gäst
Lunnarn
1 april, 2022 03:50

Ja,redaktören,jag fick intrycket som att lyssna på sorgliga skepnader.
Hur har det blivit så?
Kanske var det de beteendestudier jag läste i unga år inte relevanta länge?

CatTheHunter
Gäst
3 april, 2022 12:47
Svarar  Lunnarn

För de ska hjälpa hela världen som kommer till sverige och går och drar och inte gör ett vettigt handtag, med godtrogna svenskar, snart har vi hela världens befolkning i lilla sverige här och landytan måste ha ökat något så bedrövligt sen jag gick i skolan för de alla ska få plats och ska ta över vårt hjälpsamma land var det någon hört. Aha, vi som hjälper får flytta till slut? KNÄPPT OCH HELT ÅT SKOGARNA!

Invånare
Gäst
Invånare
3 april, 2022 03:10
Svarar  Lunnarn

Jodå Lunnarn. De beteendestudierna gäller fortfarande. Människan har betett sig lika i alla tider. Är bara sakfrågor och omständigheter som ändras

Roger
Gäst
Roger
2 april, 2022 04:51

Ja det är för jävligt att dessa politiker betalda av våra skattepengar får sjövla dessa,skogar och den nonchalans dom uppvisar är skrämmande vilka tror dom att dom är, SKOGARNA SKALL VARA KVAR DOM TILLHÖR ALLA,

CatTheHunter
Gäst
3 april, 2022 12:54
Svarar  Roger

Men har du inte förstått, sverige måste göra sig rediga och ta emot alla flyktingar (nu tycker jag faktiskt synd om de i Ukraina) och lidköpings kommun och götet tar emot mest, det är märkligt de inte tar emot i andra kommuner utan ska tvingas? Har de redan nog med våld tro?!! Löjligt, tillverka barn och sen ska andra försörja när de inte har råd? synd om barna

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
2 april, 2022 11:54

Många frågor att lösa något för De inblandade att lösa på ett vettigt sätt.

CatTheHunter
Gäst
3 april, 2022 12:40

Håller med redaktören Smitterberg, främst AB bostäder vill utöka medans skogar ska rivas som man skulle spara på? Till slut har man byggt och man får gå med syrgastub på! Tunga uppdrag för Lidköpings politiker som inte verkar bry sig mer än sina löner! Ordet MEDBORGARRÄTT existerar tydligen inte? En hel del har tigit ihjäl sin politiska åsikt, rädsla, men man behöver ju inte vara dum i huvudet för sveriges politiker och se vad det lutar åt, eller hur? olöst statsministermord och utrikesminister likaså, kanske ska tänka på sina egna barn än andras i sk sverige.

Invånare
Gäst
Invånare
3 april, 2022 03:47

Precis som redaktören skrev så lyser “okunnigheten och den politiska fåfängan” igenom tydligt vid varje KF-sammanträde. Det är uppenbart även vid olika dagsaktuella sakfrågor som tas upp i t ex insändare. Jag skulle vilja tillägga politikets ointresse och bristande kommunikation med oss röstberättigade. Det finns alltid en risk för politiker att bli en “fat lazy cat” Slutligen är det ju uppenbart att vi som bor här och röstar fram politikerna inte heller av slentrian eller grupptryck alltid röstar på partier “av gammal vana”

Roger Petrell
Gäst
Roger Petrell
4 april, 2022 01:49

Hört ryktas om att även örtagsparken skal bebyggas, snar har vi inte ens gräsytor kvar