Lärarbehörigheten minskar i Lidköping
Publicerad torsdag, 31 mars 2022, 12:35 av RedaktionenAndelen lärare med behörighet i minst ett ämne gick ner i Lidköpings kommun förra året. Men kommunen har fortfarande hög lärarbehörighet i ett riksperspektiv.
Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet idag presenterar på kommun- och länsnivå över de senaste åtta åren.
I oktober 2021 hade motsvarande 76 procent av lärarna i grundskolan i Lidköpings kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en minskning med två procentenheter jämfört med året innan.
– Läget är allvarligt. Bristen på behöriga lärare hotar kvaliteten i svensk skola och hela vår framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket är ungefär samma nivå som året innan.
– Det är beklämmande att behörigheten ligger kvar på den här nivån nationellt. Kraftfulla åtgärder måste till. Inte minst handlar det om att göra läraryrket mer attraktivt och hållbart och det sker genom konkurrenskraftiga löner och minskad arbetsbelastning, säger Johanna Jaara Åstrand och tillägger:
– Att elevers tillgång till behöriga lärare varierar så kraftigt över landet är ett stort misslyckande. Staten måste ta ansvaret för lärarförsörjningen och en likvärdig skola.
Av de sammanlagt 368 heltidstjänsterna i grundskolan i Lidköpings kommun (motsvarande 421 lärare) var det 280 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Lidköping relativt hög. Kommunen är rankad som nummer 51 bland landets 290 kommuner. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (95 procent) och Ragunda den lägsta (41 procent). I hela Västra Götalands län är Lidköpings kommun den tionde mest lärartäta kommunen.
Lärarbehörigheten sjunker med minst en procentenhet i sammanlagt 24 av 49 kommuner i Västra Götalands län. Mest anmärkningsvärda försämringar ser vi i Karlsborg.
I Färgelanda och Mellerud däremot går andel behöriga lärare uppåt betydligt.
– – – –
Källa: Lärarförbundet