Gå direkt till Nyheten (Friskolor får planerna för högstadier att krympa)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Friskolor får planerna för högstadier att krympa

Publicerad tisdag, 29 mars 2022, 20:04 av Björn Smitterberg

Nu är den första utredningen klar om hur många högstadieskolor Lidköping behöver. Det har konstaterats att behovet av högstadieplatser minskar jämfört med tidigare planer.

Det är förvaltningarna Service, som är  fastighetsägare, som  tillsammans med Utbildning & Arbetsmarknad, Barn & Skola samt Kultur & Fritid  gemensamt kommit fram till en rapport som i dag presenterades för politikerna i Servicenämnden.

I rapporten föreslås att moderniseringen av högstadieskolorna – som inletts med Fredriksdalskolan – fortsätter på Rudenschöldskolan och Dalängskolan. Vad gäller Dalängskolan behöver ett hus rivas av  kvalitetsskäl och ersättas. Rudenschöldskolan föreslås också få ett nybygge. Nuvarande Rudenschöldskolan används i dag delvis av gymnasiet, och nu föreslås att den skolbyggnaden helt övergår till gymnasiet och dessutom byggs på med en våning. Därmed skulle De la  Gardiegymnasiet  kunna  lämna de  hyrda lokalerna i Rörstrand.

Hittills har planeringen  byggt på tre högstadieskolor med 500 elevplatser vardera. Sammanlagt alltså  1500.
I den sammanställning som nu gjorts konstateras att Broholmskolan tar ungefär 100 och det  för Lidköping nya Raoul Wallenberg-högstadiet tar 280. Därmed har antalet elevplatser i de ombyggda/nybyggda skolorna  Rudenschöld och Dalängen minskas till 400 elevplatser vardera.

En lite öppning finns för en annan utveckling; Om utbildningsförvaltningen för ta över Rudenschöldskolan i sin helhet skulle Campus kunna lämna lokalerna som hyrs på Fabriksgatan och i stället bli granne med De la Gardiegymnasiet. Då öppnas en möjlighet för en helt ny högstadieskola. Det spekuleras också lite i var den kan hamna. Det nämns – utan att vara detaljerat – Lockörn, Askeslätt, Framnäs, Västra Hamnen, Mellbygatan och ett område i trakten av Vänersvik som kallas Östra Entrén.

Det här är en tjänstemannautredning. Nu ska politikerna i nämnder och kommunstyrelse få smälta vad som ingår och  därefter fattas beslut.

Vid De la Gardie/Rudenschöldskolan finns möjlighet att skapa en ny idrottshall. En hall med publik och matchmått föreslås skapas i nuvarande Idrottens Hus.

Det kan nämnas att  de utbildningar som De la Gardie har på Sockerbruksgatan (maskin- och anläggningsprogram) inte ingår i sammanställningen då dessa har specifika  krav.

Arkivbild Rudenschöldskolan

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Invånare
Gäst
Invånare
29 mars, 2022 09:26

Alla dessa ”tjänstemannaförslag” i kommunen ! De senaste åren har de ofta lett till kaos (t ex trafikfrågor), dåligt underbyggda förslag, oändliga omorganisationer och därmed högre kostnader. Vi kanske bör rösta på ”tjänstemän” istället för politiker i kommande val ? I mina ögon ges alltför stor makt till utredare eftersom politikerna inte har tillräckliga egna för- eller sakkunskaper. Det är faktiskt ett demokratiproblem

Senast redigerad 1 år sedan av Invånare
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
29 mars, 2022 11:12

Se till att kommunerna äger frågan om etablering så att de kan planera på bästa ekonomiska sätt.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
1 april, 2022 09:54

Ryggdunk till bägge !