Gå direkt till Nyheten (Fördubblat antal TBE-fall)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fördubblat antal TBE-fall

Publicerad tisdag, 29 mars 2022, 10:40 av - Inskickat material

Antalet personer som smittats av TBE fördubblades mellan 2020 och 2021, från 53 till 108 fall. Samtidigt sprider sig TBE över ett större geografiskt område. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar därför TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen.

– Vaccination är det bästa skyddet mot TBE om man vistas i naturen, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation. Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid före fästingsäsongen. Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5°C kan de också vara aktiva på vintern.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge neurologiska symtom. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns ännu inte.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Inger Carlsson Lundén
Gäst
Inger Carlsson Lundén
31 mars, 2022 01:29

Vi kanske ska vaccinera oss nu