Gå direkt till Nyheten (Naturum Vänerskärgården öppnar 1 april)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Naturum Vänerskärgården öppnar 1 april

Publicerad onsdag, 23 mars 2022, 15:22 av - Inskickat material

Föredrag och påsklov står närmast på tur.

Nu är våren här och naturen, liksom naturum Vänerskärgården, öppnar.

I april spirar blommorna och humlan surrar i luften. I markerna börjar det också att röra på sig så smått. Vi har i år därför valt att starta torsdagsföredragen med att lyfta – de ofta omtalade men ändå relativt okända – ormarna.  Vilka arter lever i Sverige? Har vi exempelvis hasselsnok i vårt område? Den 7 april kommer Artur Larsson som arbetar som förvaltningsledare vid SLU, artdatabanken till naturum och berättar om de svenska ormarterna.

Efter årets första föredrag presenterar sig även de nya krögarna i Victoriahuset, Stefan Saliba och Patricia Elkhouri. Självklart är de även med när årets andra torsdagsföredrag går av stapeln. Den 5 maj vänder vi vårt fokus mot dagfjärilövervakningen i Sverige. Sedan 2010 har frivilliga hjälpt till att samla in information om vilka fjärilar som rör sig i våra marker.
Hur går det för våra dagfjärilar? Vilka resultat och insikter har vi efter 12 års rapportering?
Vackra bilder på fjärilar från skog och mark utlovas av föredragshållaren Lars Pettersson från Svensk dagfjärilövervakning.

För de lite yngre besökarna betyder april påsklov med alla de aktiviteter som hör till. Naturum Vänerskärgården och Läckö Slott laddar upp med ett varierat program för de yngre med familj. Håll utkik på kommunens påsklovsportal och på Läckö Slotts hemsida.

Föredragen ges i hörsalen på naturum Vänerskärgården torsdagen den 7 april respektive 5 maj kl 18.30. Föredragen är gratis men bokning krävs då antalet platser är begränsade. Gå till www.lackoslott.se och klicka på respektive föredrag för bokning.

/Sofia Wennberg, naturum Vänerskärgården