Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Osäkerhetsmarkörer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Osäkerhetsmarkörer

Publicerad Friday, 18 March 2022, 12:14 av Björn Smitterberg

Vi pratar för många ord.
Allt fler blir irriterade.

Redaktören hörde på radio häromdagen om vårt språkbruk. Många irriteras över alla de ord som stoppas in för att en person inte vill verka okunnig eller inte bry sig, eller inte vet vad som passar sig.
Folk i programmet reagerade på denna otydlighet, utan vill ha ett rakt språk där orden har betydelse. En av flera som fick kritik var en studioreporter i SVT:s nyheter:
– Varför säger du ordet “då” så ofta?
– Vi vill vara folkliga, blev svaret, som omedelbart blev underkänt.

Det brukar kallas osäkerhetsmarkörer när man talar om alla de ord vi säger utan att de har betydelse för sammanhanget. Just nu är ordet “liksom” vanligt. Det finns många, många fler. Hur många har inte hört ordet “typ”.

Redaktören är inte felfri, men försöker undvika sådana ord som inte hör hemma i meningen. Inte ens i dagligt tal. Hur är det med ditt språk. Är det typ svenska liksom?

Jag har inte tänkt att orda om Kriget denna vecka. Alla vet vad jag tycker.
Men så kom jag att tänka på en sak; Strategin med att inte låta ryska folket få veta sanningarna är långsiktig och kan vara mycket oroande för framtiden. För när priserna stiger och livet blir hårdare i Ryssland – då är det västmakterna som får skulden för det. Det kan blir ett hat som räcker mycket, mycket länge.
Ersätta Putin – kanske, men vem kommer i hans ställe?
Stora länder byter ledare då och då, men de politiska skillnaderna är inte så stora vid bytena.

Nu väntar vi på debatten om vilket parti som stod i bräschen för nedrustningen av försvaret.

Själv fortsätter redaktören att titta till sättpotatisen som står på fönsterbrädan för att slå rotskott lagom till vårvärmen kommer. Ibland måste redaktören stanna till i promenaden, bara för att lyssna på kvittret. Det finns dom som tror redaktören blivit sjuk, och det är vänligt att de frågar. Redaktören har sedan några år en app i sin telefon som alltid är aktiv. Om jag trycker på appen öppnas en sida, om jag trycker igen kopplar telefonen omedelbart upp 112 och talar automatiskt om var jag är. Skaffa den appen – ingen vet när den behövs på allvar.

Nu är det typ dags att avsluta dagens kåserande liksom. Möte våren typ i äääh Stadsträdgården.

/Må väl