Gå direkt till Nyheten (Debatt: (SD) vill ha jourcentraler kvar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: (SD) vill ha jourcentraler kvar

Publicerad måndag, 14 mars 2022, 10:39 av Insändare

Sverigedemokrater vill att Skaraborgs jourcentraler blir kvar.

I Skaraborg ska inga jourcentraler läggas ner

23 februari hade Hälso- och sjukvårdsnämnden östra ett möte där det behandlades ett ärende som rörde jourcentralerna i Falköping och Mariestad.
Ärendet gällde om att fortsätta bevilja vårdcentralerna som driver kvälls- och helgöppna mottagningar (jourcentraler) dispens för att fortsatt hålla sina jourcentraler stängda.
De båda vårdcentralerna som driver jourcentralerna har under flera år haft dem stängda på grund av pandemin och rekryteringsproblem.
Flera dispenser har tidigare beviljats då vi och nämnden känt medlidande inför deras situation. Den sista dispensen avslogs dock i HSN-östras möte till Sverigedemokraternas glädje.
Vi Sverigedemokrater anser att nämnden gett dem tillräckligt god tid att planera, rekrytera och förbereda återöppnande av de viktiga jourcentralerna i Falköping och Mariestad. Pandemin är över, människor söker vård igen i högre grad och vi måste ha nära vård anpassad med bra öppethållanden nära våra regioninvånare. Jourcentralerna behövs också för att avlasta söktrycket vid våra akutsjukhus.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har också varit oerhört bestämda med sitt beslut om att det ska finnas fyra samverkansområden/jourcentraler i Skaraborg. Det var som en del kanske minns först föreslaget att det skulle vara två men efter SD blev intervjuad i tidningen om saken så ändrades det klokt och snabbt till fyra.
Vi är konsekventa i vår politik, i vårt snart officiella valmanifest har vi även med frågan om jourcentralernas betydelse.

HSN- östras enhälliga beslut om att avslå vårdcentralernas dispensansökan har dock vållat problem trots att de båda getts tid och möjlighet att planera för en ökning av arbetstimmar. Ett flertal skrivningar har inkommit till nämnden och media har flitigt uppmärksammat svårigheterna.
Frågan om att återöppna jourcentralerna igen har gått vidare till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen för ytterligare beredning. Vi motsätter oss inte vidare beredning om syftet är att bevara dem, men vi kommer spjärna emot direkt vid tal om nedläggning eller att samverkansområdena ska bli två igen i Skaraborg.

Man ska ha jämlik vård oavsett var i regionen man bor, SD har länge haft principen ”högst en timmes resväg till jourcentral”. Vi fortsätter ha den.

Heikki Klaavuniemi Regionråd (SD)
Magnus Harjapää Ledamot HSN-Ö (SD)
Johanna Johansson Ledamot Skaraborgs sjukhusstyrelse (SD)

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kalle
Gäst
Kalle
14 mars, 2022 10:55

Eftersom motvalls käring styr och ställer i kommunerna lär ju SD:s idé placeras i soporna. Någon SD hejare är jag ju inte men jävlar vad rätt dom har nu

Frisk
Gäst
Frisk
14 mars, 2022 06:26
Svarar  Kalle

Det är väl ändå inte kommunerna i detta fall som är ”Motvalls käring”??
Det är väl Hälso- och sjukvårdsnämnden som hanterar denna fråga.