Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Pass – var god vänta!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Pass – var god vänta!

Publicerad Friday, 11 March 2022, 12:38 av Björn Smitterberg

Dags att förnya passet! Redaktören har legat lågt i passfrågan under pandemin, men upptäckte i veckan att nu är det dags att få nytt bevis för att man är svensk medborgare.
Inne på nätet klickade sig redaktören fram till första bästa datum – det blev en överraskning: 1 september.

Så det får bli hemester även i år. Har ju flera dagar inbokad på Gotland – vilket många tror är utomlands. Men det är bara vad man tror, en känsla man får över  att ha åkt över Östersjön.

De senaste dagarna har redaktörens gamla utslitna hjärna börjat fundera på vad människan egentligen är för ett vilddjur.
Konflikterna och oroa, rädsla och flykt har följt redaktören under drygt 50 år som journalist i olika roller. Ja, längre än så. Låt mig börja med 1955 då redaktören lärde sig läsa, och i barndomshemmet fanns gott om tidningar. Detta är vad som kommer upp i huvudet:
Suezkriget
Ungernkrisen
Kubakrisen
Indien-Pakistan (pågår än)
Israel-Egypten-Syrien-Jordanien m fl
Vietnamkriget (med krig i grannländer)
Falklandskriget
Nytt Israelkrig
Afghanistan (Sovjet förnedrades)
Indien – Kina-kris
Iran-Irak
Libyen
Libanon
Taiwan
Turkiet-Grekland
Sudan
Rwanda
Somalia
Afghanistan igen (USA förnedrade sig, Sverige fick lämna)
Mali
Jugoslavien
Ukraina

… vad kommer härnäst?
Listan är troligen inte komplett, men det blir ganska mycket död och elända av det som snabbt kunde radas upp. Är det konstigt att man blir förbannad över hur en del länder styrs.

Och nu Nato.
Det är tydligt hur många det är som vet för lite om Nato.
Natomedlemskap innebär inte att andra länder automatiskt kommer till militär hjälp om Sverige blir angripet.
Varje land avgör själv i varje enskilt fall vilket stöd det vill ge inom ramen för Nato. Det har aldrig prövats, dessbättre, kanske för att Nato avskräcker.

Medlemskapet i EU har en starkare knytning för Sverige.

Frågan för politikerna är vad som är viktigast för freden; en neutral och starkt försvarad nation eller en av medlemskap delvis av andra styrd.

Många är det som ställer upp för Ukrainas flyktingar. Det är värt allt beröm.

Nu är det lite vår – allt fler arrangemang kommer upp ur sina sedan några pandemiår nedfrusna lökar. Kultur och fester planeras. Och snart är det bandyfinaler med Villa Lidköping som dominerande klubb i SM-spelet. Men hur ska det bli med bandyn i världen – när den stora bandystaten Ryssland backat ut?

Redaktören hoppas på den eviga freden, på alltid glada och aldrig oroade barn och barnbarn. Förresten behöver vi andra också få lite lugn och ro.  I tidningsvärlden finns en devis; Glada nyheter säljer fler tidningar än dåliga. Låt oss få dagar med bara goda nyheter.

/trevlig helg