Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Hönan eller ägget?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Hönan eller ägget?

Publicerad Friday, 04 March 2022, 13:14 av Björn Smitterberg

Världsläget handlar nu om en hönsgård. Eller hökgård med vapenlager.
Är det ryssarna som ska dra sig tillbaka för att bli vänner med broderlandet? Eller ska broderlandet låta sig övertygas?
Ingen verkar vilja säga hur de vill ha det. Vem ska få sitta på vilken pinne?
Annat är det i kommunfullmäktige i Lidköping.

Här handlade det också om hönan eller ägget i måndags.
Sverigedemokraterna har föreslagit en förskola och en lågstadieskola i Mellby.
Den behövs inte, säger bestämmarpartierna. Den behövs inte för det finns inte barn till att fylla en sådan skola.
– Nej, klart att det inte finns barn – det finns ju ingen skola, invände Roberth Andersson i SD.
Frågan är vad som kommer först. Skolan eller barnen? Hönan eller ägget?
Någon skola blir det inte i Mellby under överskådlig tid.
Lidköpings minsta skola finns nu i Otterstad, 55 elever. Det är oklart för redaktören om barnen går i grundskolan enbart, eller om förskolebarnen räknas in.

Dessbättre är beväpningen i fullmäktige endast i form av ord.
I Ukraina verkar det vara brist på ord men överflöd på vapen. Vem svarar ärligt med en kanon riktad mot sig? Kanske det klassiska svaret på frågan vem som började kriget:
– Ukraina började kriget när Ukraina försvarade sig…

Debatten om medlemskap i Nato tycks föras vid alla fikabord.
Redaktören är emot medlemskap. Nu i alla fall.
Det är bättre att vi i Sverige har en egen försvarsmakt värd namnet, än att vi ska bli indragna i konflikter bakvägen och inte kunna bestämma själva.
Redaktören är heller inte säker på att Nato kan klara en omfattande konflikt där regeringar ska ringa till varandra och be om hjälp. Då kommer Nato att krackelera.
Vi måste vara beredda själva. Det kommer att kosta, men det blir inte billigare att vara med i Nato och att använda svenska soldater i andra länder.
Få politiska och långsiktiga beslut har haft så goda följder för Sverige som neutraliteten.

Redaktören såg Putin i TV häromdagen, han satt vid en bordsända och på sidan satt två höga militärer och tog emot order. Det påminde om ett skämtprogram som gick i TV på 1980-talet – Mupparna – och redaktören väntade på att Missis Piggy skulle komma inspringande med den svenska kocken bland stenansiktena. Ohjälpligt maktlösa satt de båda makthavarna och lyssnade på Putin i denna TV-teater. som  påminner om Krikelin och Dagobert.

Tuff är franske presidenten som ringer upp Putin gång på gång och tjatar om att stoppa kriget. Tuff är den svenske statsministern som vänder tvärtom och vill ha ett bättre svenskt försvar.

I sammanhanget vill redaktören klargöra:
De senaste dagarna har det kommit flera personer och bett att Lidköpingsnytt ska sprida reklam för insamlingar som de startat på olika sätt.
Lidköpingsnytt har en princip i det här fallet och den bygger på erfarenhet: Bara de med 90-konto släpps fram i redaktionell text.
Den begränsningen är satt med erfarenheter av att vissa insamlingar tidigare i själva verket varit något annat.
Det här drabbar flera seriösa. Frälsningsarmén exempelvis som inte har 90-konto men ändå fyller stort behov.
Förresten kan nämnas att snabbt har skapats 900-konton för kontrollerade swish-gåvor.
Lidköpingsnytts redaktör vill helt enkelt inte bli utnyttjad på ett sätt som senare visar sig vara fel. Hjälp gärna till – samverka med etablerade organisationer!

På tal om hönsgård: Gå ut till närmaste taggiga buske och lyssna. Det blir allt fler fåglar som talar om att det nu är vår. Och passa på att skrämma bort jagande katter som just nu börjar markera med sin otrevliga doft i andras trädgårdar och parker.

Vara kommun tänker på insekter. I veckan kom ett pressmeddelande om att några platser skall anpassa särskilt för att pollinerande insekter ska trivas. Det är nödvändiga insatser, och i Lidköping finns en skattebetald rabatt för samma ändamål. Häromåret föreslogs som besparande åtgärd att Lidköping skulle hantera en del gräsområden på samma sätt – men det ansågs för dyrt. Det var då billigare att klippa gräset än att låta vilda blommor växa.
Den inställningen känner vi igen från den öken som skapats av Kartåsen. Frågan är obesvarad; Var ska ersättningsträden planteras?
Det är viktigt att svara på frågan, lika viktigt som att satsa en halv miljard på strandpromenad och badhus strax intill.
Lidköping är en grön stad – men inte på långt när så grön som den varit. Och träden tycks försvinna i samma takt som Samhällsbyggnadsnämnden har sammanträde.

Förvaltningen Samhällsbyggnad tycker tydligen inte att Lidköpings medier är tillräckligt väl inställd.
Därför har den i kontakt med ett Uppsalaföretag som specialiserat sig på att lyfta fram för kommunen positiva saker utan att någon journalist klampar in. Resultatet är en tidning – den betalas av annonsörer fullt ut. Men med kommunen i bakgrunden stoppas inte denna skrift av en vänlig skylt om att slippa reklam.

Lidköpingsnytt har erbjudit Samhällsbyggnad plats som annonsör i mer än 15 år. Förvaltningen har aldrig nappat på den kroken. Redaktören har inte tid att göra någon särskild tidning – men det finns ju andra mediaföretag än Lidköpingsnytt.  Antagligen skulle den göras med kritisk blick.

/God helg

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Gäst
Elisabeth
4 mars, 2022 05:36

Tack för kåseriet! Som oftast rätt pricksäkert. Alltid ger det ett leende!
Skulle bara vilja byta ut ett Y till ett A i tredje radens sista ord. Har inte uppfattat det som att den angripna staten var den som startade kriget?
Grönskande städer i det här landet är snart ett minne blott. Dessvärre är inte Lidköping ensamt om att bebygga varje liten gnutta grön fläck. Heder till Vara som även tänker på pollinerarna för vår överlevnad.

lasse
Gäst
lasse
8 mars, 2022 09:08
Svarar  Elisabeth

Men då är det väl något annat ställe som blir kvar åt pollinerarna, eller?

Steinlager
Gäst
Steinlager
4 mars, 2022 07:41

Sossarna och övriga i sjuklövern har som vanligt varit “naiva” och “såg det inte komma” med hotet från ryssen…

Jonas
Gäst
Jonas
6 mars, 2022 04:40
Svarar  Steinlager

Var det inte Donald Trump som var hotet mot freden?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
5 mars, 2022 04:58

“”Denna höst [2006] tar den svenske utrikesministern emot 4,8 miljoner kronor av en av Gazproms största utländska ägare, Vostok Nafta, han håller ett utrikespolitiskt linjetal där Ryssland överhuvudtaget inte nämns, han hyllar den ryska energi­industrin på en presskonferens och avfärdar seriös kritik mot den rysk-tyska gasledningen som trams.” (Källa: Kvartal)

Utrikesministern var Carl Bildt (M) och 2009 godkände sedan Alliansregeringen Nordstream 1

Nisse
Gäst
Nisse
6 mars, 2022 08:34

Sovjetunionen har tom bidragit till styrande samt finansiering av ett svenskt poltiskt parti.

RGR
Gäst
RGR
7 mars, 2022 07:33
Svarar  Nisse

Mjo, det var inte direkt den stoltaste perioden i Vänsterpartiets historia. Men till skillnad mot vissa andra partier vågar V bejaka, diskutera och lära av sin historia.

RGR
Gäst
RGR
6 March, 2022 11:40

Ja det är otroligt hur den typen av människor kommer undan med vad som helst “Skit flyter”…