Regeringen föreslår ny resursfördelning för skolor
Publicerad torsdag, 10 februari 2022, 09:29 av Björn SmitterbergKommuner har till skillnad från fristående skolor ett lagstadgat ansvar att anordna utbildning för kommunernas elever. Fristående skolor ska därför inte ges ersättning för ett ansvar som de inte har. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss som syftar till att öka likvärdigheten mellan kommunala och enskilda huvudmän samtidigt som principen om lika villkor upprätthålls.
Hemkommunen har ansvaret att se till att alla barn i kommunen som har rätt till utbildning får plats i en skola nära hemmet. Kommunen måste även ha plats för elever som är nyinflyttade, och kommunen är också skyldig att ta emot elever om en fristående skola lägger ner. Det så kallade skolplaceringsansvaret innebär merkostnader för de kommunala huvudmännen som huvudmännen för fristående skolor inte har. Trots det får kommunala och enskilda huvudmän i dag samma ersättning i grundbelopp per elev.
För att öka likvärdigheten föreslår regeringen att bestämmelserna om hur grundbeloppet beräknas ska förändras och att reglerna för kommunernas resursfördelning förtydligas. När hemkommunen beräknar bidraget till fristående skolor ska ett avdrag göras för merkostnader som kommunen har till följd av skolplaceringsansvaret.
– Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan och säkerställa att skattepengar går till att alla elever får en god utbildning. Det är orimligt att resursfördelningen i dag inte tar hänsyn till det större samhällsansvar och de merkostnader kommunerna har med att alltid kunna ordna skolplats till alla elever. Vi ska inte ersätta friskolor för ett ansvar de inte har. De här förslagen skapar en större tydlighet och transparens i hur resurser fördelas utifrån barns och elevers olika förutsättningar och behov, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.
Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2022 och tillämpas för kalenderåret 2024.
Det var den socialdemokratiska regeringen 1997 som tog bort den fördelningsprincip som gjorde att friskolor fick 85% av skolpengen. Just därför att kommunen har det yttersta ansvaret för att alla barn med skolplikt har en skola att gå till. Nu har socialdemokraterna sådär 25 år senare kommit på att det var inte bra utan vill ändra tillbaka.
Och vad anser SD i frågan?
SD ansåg alltså ingenting i frågan, eftersom svar uteblev.
Kommunerna ska äga frågan om etableringsrätten, då vitaliseras också den lokala demokratin. Sen kan man gott stoppa friskoledrift i AB form. Det kan drivas i andra former, för elevernas bästa.
Stärk det kommunala självbestämmandet generellt i alla frågor!
Förstår inte hur länge man skall hålla på att hitta felkällor i det svenska skolsystemet.1992 var det någon som kommunaliserade det svenska skolsystemet. Det var då det började.När det allmänna systemet inte fungerar så växer det fram alternativa system gudskelov.Det stora problemet i svensk skola är kravlöshet, bristande disciplin och organisation.Det borde vara så att den skola som inte leverar det som är avtalat så utgår det man i många organisationer kallar ”kvalitetsbristkostnader” dvs avdrag på ”skolpengen”.
Förbjud friskolor. Alla friskolor. Hur svårt kan det vara?
För kännedom:Det finns friskolor i Sverige som är överlägsna kommunala skolor. Namnet är Internationella engelska skolan. Tyvärr finns inte de etablerade i vår kommun. I de kommunerna där de finns står tusentals ansvarskännade föräldrar i kö för att få in sina barn. Här lämnar ingen elev grundskolan med underkända betyg. De behöver inte anlita bevakningsföretag för att upprättahålla ordningen.Det är ju olika hur man använder ”skolpengen”
Som ingen vet vem som äger, inte ens myndigheterna klarade att reda ut detta. Tala om anarki.
Jag trodde att det viktigaste var att undervisa skolelever till en bra start i livet.Låt inte avundsjukan ta överhanden.
Så utländska investmentbolag investerar i svensk skola pga av sitt intresse att ge svenska barn bästa möjliga utbildning?
Tror du på det själv?
Då måste jag fråga, är det resultatet eller vem som levererar som är det viktigaste. Svensk skola hör inte till de bästa leverantörerna det visar alla mätningar
Som jag skrev ovan. ”Kommunerna ska äga frågan om etableringsrätten, då vitaliseras också den lokala demokratin. Sen kan man gott stoppa friskoledrift i AB form. Det kan drivas i andra former, för elevernas bästa.”
Gud bevare oss från att få hit IES.
Nu har Vänsterpartiet presenterat ett förslag på en folkomröstning om förbud mot vinstdrivande skolor. Ingen dum idé alls, men det känns extremt osannolikt att en sådan folkomröstning skulle bli verklighet. Friskole-lobbyn med sina köpta politiker skulle aldrig tillåta något sådant.
Förbud mot AB i skolsektorn var väl förslaget, om jag inte missuppfattat.
Mjo, så var det nog. Det är alltid en början. Men jag hoppas man tar itu med andra friskolor också. Även sk. idé-drivna friskolor, som inte sällan drivs av sekter och frikyrkor som är ute efter att hjärntvätta barn och ungdommar med sina religiösa dogmer.