Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Ska skattepengar verkligen betala?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Ska skattepengar verkligen betala?

Publicerad Friday, 28 January 2022, 12:20 av Björn Smitterberg

Ibland tycker man att det är för mycket pengar som går till skatt, men så tänker man att det finns saker vi behöver betala tillsammans.
Sjukvården, omsorgen och social omsorg, och mycket annat.
Men lite arg- milt sagt – blir redaktören över en del annat som skattepengar går till.

Att det är konstigt att hundratals skattemiljoner läggs på att sätta upp laddstolpar till elbilar är väl konstigt. Det får väl elföretagen sköta själva! Och ta betalt för det. Tänk om oljebolagen skulle få statsbidrag för att sätta upp bensinmackar?

I Lidköping köar elbilister för att få plats till gratisladdning på Nya Stadens torg. Det var intressant i laddbilarnas barndom, men i dag förlegat.

I veckan läste redaktören om ROT-bidrag. Staten har betalat ut bidrag till företag som åtagit sig uppdrag, men använt sig av illegal arbetskraft.
Att det för idioter som driver företag och gärna utnyttjar möjligheter är en sak. Men hur tänker man på Skatteverket? Där kräver man att företagets kunder ska kontrollera arbetskraften. Hur ska det gå till?

Kan man få ROT-bidrag för att modernisera Kinnekullebanan?

För att ta upp en helt annan allvarlig sak; Har du som läser detta plastgran?
Det här riktar sig till de läsare som har plastgran, och nu så här års ska försöka återförpassa granen i hopvikt skick i dess ursprungsförpackning.
Det går ju bara inte.
Har plastgranen vuxit sedan den packades upp första gången till jul?
Nu är det omöjligt att få ned den i kartongen. Toppdelen är längre än kartongen. Redaktören har ägna en halv timme åt att rulla plastgranen för att den ska bli så smäcker som möjligt. Ändå spretar den emot som en inbrottstjuv som inte vill gå in i polisbilen.

I veckan presenterades en ny analys som visar att den som flyttar till Lidköping flyttar till det finaste som finns.
Säg den konsultfirma som inte skulle komma fram till det resultatet.
Ändå svarar den inte på frågan som är viktigast av alla: Varför i all sin dar ska Lidköping växa? Kan det inte få vara en lagom stad? Att fortsätta växa är att fortsätta utarma centrala staden. När flyttar torghandlarna till Kartåsen, Änghagen och Framnäs?

Hoppas verkligen det blir presskonferenser igen. Zoom och allt vad det heter med dialoger över datanätet finns fortfarande kvar, det kan användas så frågor kan ställas.

Häromdagen kom en genomgång av vad som hände under skyfallet i augusti, som “dränkte” delar av Lidköping. Det var en tunn del av en sammanställning som antagligen rymmer mer. När det gäller åtgärder sas inte mycket.
Sverigedemokratiska politikerna i Lidköping tycker man ska skapa fler vägar i form av diken och bäckar som kan ta emot vattnet i stället för att använda rörledningar. Intressant tanke – om den kan genomföras. skulle ju tillföra något i landskapsbilden och stadsbilden, och skulle väl också tillföra en del säkerhetsrisker. Men värt att tänka på.

Nya uttryck dyker hela tiden upp.
Vabba har vi sedan en del år lärt oss.
Vobba? Det är när man är isolerad hemma men jobbar och har lön som vanligt. Kanske för att annan i familjen har testat positivt.
Jobbonär? En pensionär som fortsätter jobba.

/God helg

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
L-O Andersson
Gäst
L-O Andersson
28 januari, 2022 03:44

Tänkvärt!

R Edh Erring
Gäst
R Edh Erring
28 januari, 2022 08:24

Angående bensinmackar vs elstolpar så är det väl som att jämföra bröd och vatten‽

Vi drar inte ledningar under gatorna med olika typer av bränsle till de olika mackarna, kravet på elnätet av en mack är litet (jmfrt m. både affärer och laddplatser).

Laddplatser kräver mer av elnätet, men även mer plats (för att serva fler bilar per tid). När intresset bland hyresvärdar (men även elleverantörer?) för laddplatser är svalt, så blir frågan var stadsbor ska kunna ladda?
Publika parkeringar (där kommunen väll äger de flesta i centrum) verkar bli enda alternativet.

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
28 januari, 2022 09:51

Jag har inget emot att betala skatt under förutsättning att pengarna går till vår gemensamma välfärd.
För att nämna några exempel så räknar jag inte att 200 poliser ska bevaka en fotbollsmatch, att ta emot is-terrorister eller någon generaldirektör som blir avsatt och får femtioelva månadslöner i avgångsvederlag till vår gemensamma välfärd.

Quimby
Gäst
Quimby
29 januari, 2022 01:49

Detta med att växa är verkligen intressant. Inom nationalekonomin talar man om avtagande marginalnytta. Det är högst relevant även här. På marginalen är det jädrigt dyrt att bygga ett dagis till, en skola till, en idrottshall till, få ytterligare lite mer trafikstockningar, etc. Satsa på det man vet ger vinst istället. Som cykelvägar.