Gå direkt till Nyheten (LRF: Lantbruket är under prispress)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

LRF: Lantbruket är under prispress

Publicerad torsdag, 27 januari 2022, 12:10 av - Inskickat material

Lantbrukare vill känna framtidstro – samtidigt minskar 4 av 10 sin verksamhet

De skenande kostnaderna på el, bränsle, foder och gödsel gör lantbruksföretagen hårt pressade. En ny undersökning från LRF visar att var fjärde lantbruksföretagare redan har dragit ner på sin verksamhet och att 4 av 10 planerar att minska produktionen under året.

Adam Gruæveus är ung lantbrukare och bedriver spannmålsproduktion i Vara. Han vill se förändring för att fler ska känna framtidstro och fortsatt kunna driva sina lantbruksföretag. Unga företagare som just nu står i startgroparna att bygga upp sina livsverk för att vi fortsatt ska kunna ha en livsmedelsproduktion i Sverige.

– Jag vill se sänkt dieselskatt med 3 kronor! Men på sikt även att reduktionsplikten bättre överensstämmer med andra EU-länder nivå, vi måste kunna producera mat på lika villkor och ha samma förutsättningar till lönsamhet som resten av EU. Säger Adam Gruæveus lantbrukare i Vara.

-Kostnadsutvecklingen tar bort möjligheten till lönsamhet. Vad ska vi äta om inte lantbrukaren har råd att producera maten? Säger Adam Gruæveus.

Redan i november flaggade LRF för att de allt högre priserna på bland annat el, bränsle, foder gödsel pressade lantbruksföretagarna hårt och att vi är i begynnelsen av en matkris. LRFs enkät bland 545 företagarmedlemmar visar att så kan bli fallet:

8 av 10 svarar att kostnadskrisen har påverkat verksamheten negativt eller mycket negativt.
4 av 10 räknar med att minska sin verksamhet under året.
1 av 4 har redan dragit ner på sin verksamhet.

I november räknade LRF ut att de ökade priserna på insatsvaror skulle belasta svenskt lantbruk med 4,1 miljarder på årsbasis.
Nu, två månader senare, har priserna fortsatt att stiga. LRFs nya kostnadsberäkning visar att utgifterna har stigit med drygt 1,5 miljarder och ligger nu på 5,7 miljarder kronor.

Effekter för svenskt jordbruk av prisutveckling för insatsvaror.

Bilden är klickbar till större format

Om en vecka har LRFs förbundsordförande Palle Borgström ytterligare ett möte om situationen med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
27 januari, 2022 10:54

Annie Lööf försvarade de höga elpriserna med att det var bra för miljön att vi exporterade fossilfri el. Nu skriker marknadsfundamentalisterna i Centern efter bidrag när marknaden råkar drabba deras egna intressegrupper. Värdiga att axla manteln efter MP.