Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Huttrar över elräkningen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Huttrar över elräkningen

Publicerad fredag, 14 januari 2022, 12:13 av Björn Smitterberg

Hur fel kan det bli?
Alla som tagit sitt ansvar tidigare och sett till att energianvändningen minskar ser nu ut att bli förlorare. Regeringens förslag att hjälpa till med elräkningen är ju konstig. Den som slösat får mer stöd än den som visat försiktighet.
Hur är det med tankeverksamhet i kanslihuset?

Eller är det medvetet från regeringens sida att den som har elbil på laddning på garageinfarten ska få betalt för det?
Rättvist verkar det inte vara. Men de senaste åren har ju inställningen varit att den som har råd ska få råd att köpa mer. Hela ROT-systemet tycks inriktat på att om en bygger om ett badrum ska hela skattekollektivet vara med och betala för jobbet.
Samtidigt läcker taket på sjukhuset där patienter står i kö för att få hjälp, för att ta ett exempel där det behövs skattepengar. Att låta vissa grupper få hjälp med underhåll är enligt redaktören OK. Även till reparationer. Men rena ombyggnader, rena investeringar…?

Banker brukar säga att man ska ha en buffert om räntorna stiger.
Vem har talat om buffert för elräkningen?

Regeringen säger att den inte tänkt färdigt. Nej, det kan redaktören hålla med om. Det är faktiskt mycket vanligt i energifrågor. Där svänger politikerna värre än vimplar i flaggstänger. Knappt har priserna på biobränsle och dieselbränsle för bilar kunnat sänkas förrän det aviseras skattehöjningar på upp till 4 kronor litern på diesel. Bensinen har redan denna höga beskattning. Samtidigt pressas bränslepriserna upp av den snabbt växande efterfrågan på biobränsle i Europa.

Det är hög tid  att växla om till vätgas. Grattis Mariestad som är föregångare.

Standardfrågan så här års handlar om helgerna. Hur har det varit i jul och nyår.
– Ensamt, tycker nog de flesta. Och tröttsamt med TV-repriserna.
Är det inte dags att sluta med Kalle & Co på julafton i stället för att skryta med att det sänts sedan 1950-talet.

Vad gäller jul och nyår så kan inte redaktören låta bli att berätta om den äldre damen i villaområdet, ensamstående och oförtröttligt försökt skotta. Till jul investerades i en liten snöslunga.
Ett problem var dock att damen hade svårt att förstå bruksanvisningen. Detta avhjälptes genom att en till henne nära granne anmälde sig som frivillig förare av maskinen. De båda bor nära grannar, infarterna precis vid tomtgränserna.
Vad den gode grannen inte tänkte på förrän efter en stund, när han fått se sin bil på sin infart full av stenskott, att damen han hjälpte hade grusad garageinfart, inte asfalterad.

En ständig fråga är hur bra våra tre doser fungerar.
Den kan inte redaktören reda ut – vilket en del tror när de skickar underliga påståenden.
Häromdagen kom i ett mejl ett inkopierat brev om det är fel att vaccinera. Vid kontroll visade det sig att det var ett inlägg i debatten om att kräva vaccination hos anställda vid en myndighet i USA. Tidigare i veckan var det en person som inte var rädd för Covid – för enligt honom finns malariamedicin som hjälper. Helt fel förstås.
Men, redaktören har inte tappat hoppet om att det kommer medicin en dag. Men det kommer att ta lite tid. Redaktören kommer inte att låta andra godkänna medicinen genom inlägg i Lidköpingsnytt förrän den är officiellt tillgänglig.

Redaktören är lättretlig. Sophögen växer. Soporna skulle ha hämtats i onsdags. Meddelande sa att det blir torsdag. När detta på fredagsförmiddagen skrivs lättas äntligen min irriterade hjärna, hjärtfrekvensen sjunker och kroppen slutar darra. Sopbilen är här!

Flera läsare gläds över de ”gamla Lidköpingsbilder” som publiceras dagligen i Lidköpingsnytt. Många diskuterar bilderna, och flera är det som kommenterar. Det handlar om bilder som ärvts av en familj från en person som kan ha tagit en del bilder själv och en del som kommit på annat sätt i samlingen. Så långt det går har redaktören utnyttjat kontakter för att klura ut vem som fotograferat vad.

Kommande måndag blir en spännande dag i Lidköpings Stadshus. Den dagen ska det komma en dom i Mark- och Miljööverdomstolen om hur ett nytt reningsverk i Lidköping får klara ut det här med att släppa ut sitt renade vatten.
Och vi som trodde att det nya reningsverket skulle vara i stort sett klart att använda nu…

 

Redaktören rekommenderar att de närmaste veckorna besöka Konsthallen.
Det pågår från lördag en utställning utöver det vanliga, en konstnär med känsla för detaljer ställer ut. Känn detaljerna.

God Helg

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
14 januari, 2022 02:01

Regeringsförslaget ang el kom ju endast för att ta död på moderaternas populistiska förslag i frågan.
Jag skulle vilja fråga alla som var för EU om de är nöjda nu?
Det lär komma ännu fler dumheter därifrån än att vi i Sverige utöver skyhög medlemsavgift och stora lån för att rädda Euron också ska betala Europas elkostnader. Vad fan får vi för pengarna?

Henrik
Gäst
Henrik
14 januari, 2022 06:16

vadå betala europas elkostnader?? vi får ju betala det pris som är aktuellt på typ spotmarknaden som är en typ av auktion efterfrågan och tillgång styr ju priset

Nisse
Gäst
Nisse
14 januari, 2022 06:32

Vänsterpartiets reprensentant får fan lön av EU?

RGR
Gäst
RGR
14 januari, 2022 10:57
Svarar  Nisse

Det glädjer mig att se att lidköpingshögerns represententer håller lika hög nivå som vanligt. :)

Senast redigerad 10 månader sedan av RGR
Observer
Gäst
15 januari, 2022 06:39

Kan upplysa redaktören om att det finns ingen ”tankeverksamhet” i regeringskansliet idag. Alla beslut fattas bara utifrån att säkerställa sina egna politiska positioner. Detta ”lyser” igenom i alla aktuella frågor. Vi har haft en period på 7-8 år då man målmedvetet har monterat ner vårt välfärdsamhälle. Det värsta är att ingen ställs tills svars. Det finns ingenstans i vårt samhälle där man kan ”segla” omkring och göra på detta vis. Man blir mörkrädd!