Gå direkt till Nyheten (Konsthallen: Sara-Vide Ericson)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juli 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konsthallen: Sara-Vide Ericson

Publicerad torsdag, 13 januari 2022, 14:21 av Björn Smitterberg

Sara-Vide Ericson är en ung efterfrågad konstnär. På lördag har hon allt på plats i Konsthallen i Lidköping för en ny utställning – en slags berättelse om landskapet kring Voxnan såväl som myrmarker. Det är en utställning med synnerligen bearbetade bilder från Hälsingland och Västerbotten.

Själv har hon påverkats mycket av författarna och deras berättelser om livet i myrmarker som dikats och blivit skogsmarker.

Voxnan är en 19 mil lång orörd flod. Att fånga strömmande vatten är en konst i sig. Här finns det välskapat och på ett sätt att man kan känna det strömmande vattnets riktning med fingrarna.

– Det är en viktig del att vi kan känna på målningarna, att bara se är som att få massage på bild och inte i verkligheten.

Det är en detaljrik utställning. Här finns bl a en stor målning av en arbetsplats som kanske sett likadan ut i hundra år. För Sara-Vide Ericson har inte bara letat efter motiv i landskapet, utan även i unika miljöer inomhus.

Bilden av ett skrivbord, som ursprungligen var för att administrera ägande och brukande av skog, i dag används av en dotterdotter till ursprungliga ägaren. Det är en otrolig beskrivning av ett centrum för allt skogsarbete för ägaren. Ett administrativt centrum skulle man säga i dag.

Det finns också berättelser i bilder som visar hur konstnären kopplar sin ungdoms hästintresse till myrmarker.

– Man kan korsa en å eller älv och tro att man snart är på stranden igen – men så visar det sig vara en myrmark.

En mark som varken bär eller brister. Det kunde en gång ha gått illa för en av konstnärens egna hästar som tvingades ut på myrmark och fastnade i det vakum som kan binda fast en kropp i blöt jord.

På ett sätt syns utställningen vara en pågående berättelse, en slags biografi. Den är inte färdig, men så färdig att den är mycket intressant ur flera aspekter. Fler inslag kommer säkert. Den användes bl a när det nya stora trähuset i Skellefteå invigdes som kulturhus. Och nu är den äntligen i Lidköping – äntligen för den har varit på väg länge, försenad av pandemi. Den öppnar på lördag, och finns till 5 mars varefter den reser vidare till Stockholm.