Gå direkt till Nyheten (Högt elpris kompenserasför hushåll med stora räkningar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Högt elpris kompenserasför hushåll med stora räkningar

Publicerad onsdag, 12 januari 2022, 09:49 av Redaktionen

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser.
Elpriskompensationen sker för tre månader december, januari, februari till elkunder baserat på förbrukning. Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad.

Till dem utgår en ersättning om 2000 kronor per månad, alltså totalt 6000 kronor.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger finansminister Mikael Damberg.

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi. Idag kan vi meddela att vi avsätter drygt sex miljarder kronor för att ge stöd till de hushåll som fått kraftigt höjda elräkningar, det känns oerhört glädjande, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

Förslaget träffar över 1,8 miljoner hushåll och gäller i hela Sverige.

Medlen betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
12 januari, 2022 02:04

De som bundit sina elavtal skall alltså subventionera storförbrukare som själva valt löpande avtal, och med elbil, pool och stora hus som haft billig el tidigare under året. Att Moderaterna förespråkar detta kan jag förstå men hur S kan göra det är obegripligt.

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
12 januari, 2022 02:41

Helt rimliga frågor Ove ställer. Förutom el kostar ju även nätavgifterna med moms och allt. Sverige har nog världens mest underliga elhandelsystem.

2
0
Lämna gärna en kommentar!x