Gå direkt till Nyheten (Högsta noteringen av antal smittade)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Högsta noteringen av antal smittade

Publicerad tisdag, 11 januari 2022, 11:36 av Björn Smitterberg

Under vecka 1 var antalet nya bekräftade fall av covid-19 27 044 i Västra Götaland. Det är en kraftig ökning jämfört med veckan innan då det var 7886 bekräftade fall. Vecka 1 är den högsta noteringen en enskild vecka hittills under pandemin.
–  Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det! Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland och betonar alla att göra allt de kan för att försöka minska smittspridningen.

–  Undvik trängsel och begränsa dina kontakter med andra inomhus. Arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken och självklart stanna hemma om du får symtom på luftvägsinfektion, fortsätter han.

Folkhälsomyndigheten och regeringen kom igår med nya nationella rekommendationer, bland annat införs maxantal på restauranger, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

–  Min uppmaning är att alla gör sitt yttersta för att följa de nya nationella rekommendationerna, säger Thomas Wahlberg.

Den höga smittspridningen innebär en påfrestning på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Den 10 januari klockan 10 fanns det totalt 227 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning (IVA) på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Vården är hårt ansträngd, mycket på grund av sjukfrånvaro. Men siffrorna över antalet inneliggande visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19. Vaccinera dig om du inte redan gjort det, säger Jan Kilhamn.

Bland alla verksamheter som är hårt ansträngd finns ambulansverksamheten. Bl a i Lidköping är bristen på personal svår enligt uppgift till L-N.

– – – –
Källa: VGR