Gå direkt till Nyheten (Kd: Klarar vi en kall vinter?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kd: Klarar vi en kall vinter?

Publicerad onsdag, 29 december 2021, 11:59 av Insändare

– Klarar vi av en extra kall vinter i år?
Det frågar ledande Kristdemokrater i en debattartikel.

I Sverige är vi vana vid att kunna tända lampor, brygga vårt kaffe eller starta tvättmaskinen när vi så behöver, oavsett tidpunkt på dygnet. Men kommer det vara lika självklart i framtiden? De senaste månaderna har vi fått skenande elpriser, särskilt i södra Sverige. Hur har det kunnat bli så?

Det finns inte bara ett svar som förklarar problemet och det är inte heller otur som har drabbat oss. Att i förtid avveckla Ringhals 1 och 2 som försåg södra Sverige med fossilfri och stabil el var ett stort misstag. Det var dåligt för miljön och för ekonomin.

Tyskland har dessvärre gjort ett liknade olyckligt vägval. Vi ser nu tydliga effekter av att de blivit beroende av väderberoende vindkraft, fortsatt användning av kol och sårbarhet gällande rysk naturgas. De ökade priserna i Tyskland spiller över även på oss, främst i södra Sverige.

Så vad kan vi göra i Sverige? Signalera tydligt att existerande kärnkraft ska finnas kvar och livstidsförlängas. Bygg nya reaktorer. Bygg ut kapaciteten i elnäten. Förnybara energikällor som sol och vind bör också byggas ut, de behövs också. Vi ska vidmakthålla vattenkraften och vi ska naturligtvis effektivisera i stort och smått.

Det finns en möjlig utbyggnad i södra Sverige som skulle kunna ske i relativ närtid. Forsmark 1 har en teknisk möjlighet att uppgradera sin effekt och bidra med mer välbehövlig fossilfri el. Denna möjlighet har än så länge inte realiserats på grund av olyckliga relationer mellan Forsmark och Svenska kraftnät.

En regering med klokt ledarskap hade kunnat skapa verkstad med tanke på att staten äger båda aktörerna. Med en snabbt utbyggd kapacitet i Forsmark skulle färre ha ont i magen för nästa månads elräkning, som nervöst följer väderrapporterna och desperat hoppas på att kylan inte ska sätta klorna i vårt land. Sverige förtjänar en ny regering för att hela Sverige ska fungera!

Ebba Busch, partiledare (KD) 
Camilla Brodin, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (KD) 
Magnus Jacobsson, riksdagsledamot och ordförande KD Västra Götaland 
Gun-Marie Daun, 1:e vice ordförande KD Västra Götaland 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gurkan
Gäst
Gurkan
29 december, 2021 03:31

Det är väl främst Allians- regeringens totala avreglering av elmarknaden som ställt till det med priserna. Sist jag kollade så var Kd med i den alliansen. Men det är såklart lätt att glömma av…när det passar.