Gå direkt till Nyheten (M: Sveriges försvar måste stärkas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

M: Sveriges försvar måste stärkas

Publicerad tisdag, 28 december 2021, 12:01 av Insändare

Debattartikel om försvarsfrågor av två moderata riksdagsledamöter, bl a Sten Bergheden på ”skaraborgsbänken”.

Sveriges samlade försvarsförmåga måste stärkas för att möta det kraftigt försämrade säkerhetsläget. Moderaterna anser att det behövs ett försvarsanslag som motsvarar två procent av BNP för att Sveriges försvar på allvar ska kunna byggas upp.

Europa befinner sig i den allvarligaste säkerhetskrisen sedan 2014. Då anföll Ryssland Ukraina och annekterade Krim. Ryssland genomför nu återigen stora truppsammandragningar vid Ukrainas gräns. Över 100 000 ryska soldater befinner sig i Ukrainas omedelbara närhet. Ryssland har också lagt fram förslag om en ny europeisk säkerhetsordning som bland annat syftar till att lägga en död hand över såväl Ukrainas som Sveriges och Finlands möjligheter att bli Natomedlemmar.

Det försvarsbeslut som riksdagen tog i december 2020 gäller för perioden 2021-2025. Beslutet innebär de första stegen mot ett starkare försvar. Försvarsanslaget höjs till cirka 1,5 procent av BNP. Det möjliggör att krigsorganisationen kan utökas från 60 000 befattningar till 98 000. Ny materiel som nästa generations stridsflygplan och ubåtar kan tillföras försvaret. En rad nya regementen och förband etableras över hela Sverige.

För Skaraborgs räkning innebär försvarsbeslutet bland annat att det i framtiden blir större utbildningsvolymer på regementena i Skövde och Karlsborg. Alla stridsfordon och stridsvagnar vid Skaraborgs regemente (P 4), som har ansvar för en av arméns tre mekaniserade brigader, uppgraderas. Skaraborgs flygflottilj F 7 i Såtenäs, som utbildar alla Jas 39 Gripenpiloter, kommer att tillföras den nya och mer kraftfulla E-versionen av Jas Gripen.

Moderaterna har varit drivande i att försvaret nu får mer resurser och det är bra att det har gett resultat. Regeringen och statsminister Magdalena Andersson däremot har vid varje förhandling om försvaret de senaste åren velat sänka ambitionen för försvaret.

Försvarsbeslutet är dock ingen slutpunkt. Det är ett långsiktigt arbete att bygga försvarsförmåga. Vi ser även att det finns risker för fördyringar när det gäller stora materielprojekt. Försvarsmakten måste vara en attraktiv arbetsplats dit kompetent personal vill söka sig. Ska Sverige dessutom kunna hänga med i den allt snabbare teknikutvecklingen kommer även att krävas mer investeringar i områden som drönare och obemannade system, rymdbaserade system och cyberförsvar.

Moderaterna vill därför fortsätta att höja försvarsanslaget även efter 2025. Vi vill att riksdagen redan nu ska fatta beslut om 5 miljarder extra 2026 och ytterligare 5 miljarder 2026. Det kommer att lägga grunden för ett starkt och långsiktigt hållbart svenskt försvar.

Pål Jonson (M) Försvarspolitisk talesperson

Sten Bergheden (M) Riksdagsledamot Skaraborg                            

 

 

 

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
28 december, 2021 03:29

Helt rätt tänkt.
Varje land har en armé, sin egen eller någon annans.

Fundersam
Gäst
Fundersam
29 december, 2021 07:23

Vems ägande är det som ska försvaras?

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
29 december, 2021 10:24
Svarar  Fundersam

Inte gjort lumpen eller?
For Kung o Fosterland !
För Bövelen !!

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
30 december, 2021 08:43
Svarar  Jim_Ljung

Eller som man säger i Marinen: Gud bevare konungen och fostervattnet.

RGR
Gäst
RGR
30 december, 2021 10:25
Svarar  Jim_Ljung

Kungen sk*ter jag totalt i. Men jag är för ett starkt försvar för att förebygga krig och skydda våra medmänniskor som bor i landet.

Fundersam
Gäst
Fundersam
30 december, 2021 11:39
Svarar  Jim_Ljung

Då vänder man bara blad och går vidare.