Gå direkt till Nyheten (Socialdemokrater: Vi accepterar inte hot och hat)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Socialdemokrater: Vi accepterar inte hot och hat

Publicerad måndag, 20 december 2021, 18:07 av Insändare

– Demokratin bygger på tusentals folkvalda på olika nivåer. Men vi ser att allt fler tvekar att ta politiska uppdrag på grund av hot och hat.
Det skriver en del folkvalda socialdemokrater i en gemensam debattartikel.

Hot och hat kan inte vara en acceptabel vardag

Vår demokrati bygger på att det finns tusentals folkvalda politiker som på olika nivåer och i olika grad engagerar sig för att göra sin kommun och vårt land till det bättre. Men de senaste åren har vi sett en utveckling där allt fler tvekar till att ta politiska uppdrag på grund av rädslan för att bli utsatt för hot och hat.

Tonen hårdnar, klimatet blir kallare och attityderna blir värre och allt fler politiker drabbas av en allt större hotbild riktat mot både den enskilde politikern och dess familj.

Vi vill vända oss till dig som idag kastar hat runt dig.
Vi ser att du har ett engagemang. Ta det engagemanget och engagera dig för det du tror på. Vi lovar att det finns fler som tycker som du.

Så istället för att bara kasta hat mot dem som inte tycker som du, gör något bra av ditt engagemang.

Sen vill vi vända oss till dig, du som idag kanske ser eller hör dessa kommentarer men som inte agerar. Våga säga stopp när någon går över gränsen. Tillsammans kan vi stoppa det.

För vi behöver fler som vill engagera sig, som vågar och vill ta steget att representera vår demokrati. Men för att tillräckligt många ska vilja ta det steget behöver hatet stoppas. Vi möts av hatet varje dag, i telefonsamtal, inlägg på sociala medier, brev, anonyma sms, genom krossade fönsterrutor och sönderskurna bildäck.

Det här kan inte vara acceptabelt.

Vi behöver visa att vi är fler som tror på en bättre värld och en schysst samtalston mot varandra.

För vi kommer inte sluta engagera oss politiskt på grund av de hot vi tar emot. För den dagen vi ger upp, då vinner också hatet.

Nu närmar vi oss ett valår. Vi Socialdemokrater kommer vara tuffa i debatterna på alla nivåer. Men det vi kommer att kritisera handlar om våra motståndares politik. För det fina med en demokrati är att vi har rätten och möjligheten att kritisera och diskutera varandras politiska förslag.
Det är en rättighet vi ska vara rädda om.

Med det sagt vill vi önska er alla en god jul och ett gott nytt år.

Överst på vår önskelista står en ton utan hat och hot under hela valåret 2022. Vi hoppas innerligt att du vill bidra till den.

De socialdemokratiska kommunalråden i Skaraborg:
Anna-Karin Skatt, Tidaholm
Carina Gullberg, Gullspång
Fredrik Nelander, Vara
Fredrik Nordström, Skara
Ingvor Bergman, Falköping
Janne Jansson, Mariestad
Johan Ask, Skövde
Jonas Davidsson, Karlsborg
Jonas Sundström, Lidköping
Karin Arvidsson, Töreboda
Niclas Eringsfors, Essunga
Petter Johansson, Grästorp
Pierre Rydén, Hjo
Rolf Eriksson, Tibro
Åsa Karlsson, Götene

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Gäst
Maria
20 december, 2021 10:14

Tyvärr är det som medborgare inte jätteovanligt att mötas av inkompetens och maktmissbruk från politiker, myndigheter, arbetsgivare och andra man står i beroendeställning till. Då är ilska en fullt naturlig reaktion. Men hat och hot är givetvis inte rätt väg att gå om man känner sig felaktigt behandlad.

Nisse
Gäst
Nisse
21 december, 2021 09:42

Som ni skriver förekommer hat allt för ofta i politiska sammanhang, och då det här är ett rent socialdemokratiskt initiativ undrar man naturligtvis hur ni jobbar internt med att stävja dessa strömmar inom den egna rörelsen?

Nisse
Gäst
Nisse
21 december, 2021 11:18

Säkert bra, men jag menar att när hot riktas så kommer de från någon- ibland hör den rösten till individ(er) med anknytning till den socialdemokratiska rörelsen.

lasse
Gäst
lasse
22 december, 2021 09:32

Nja det var ju inte svaret på frågan som ställdes

RGR
Gäst
RGR
21 december, 2021 12:52
Svarar  Nisse

Jag har svårt att se ”hat” som ett problem i sig i politiska sammanhang. Nu för tiden är jag mest road av alla dumheter från SD-/höger-/sosse-håll, men jag kan inte förneka att jag också hatar det de står för och deras politik som förstör människors liv. Frågan är bara hur den känslan tar sig uttryck.

RGR
Gäst
RGR
21 december, 2021 12:53
Svarar  Nisse

Att säga sin ärliga mening att sossarna är ett högerparti, att lidköpingsmoderaterna är uppseendeväckande inkompetenta, eller att SD är rasister, är inte ”hat”. Det är ett meningsutbyte.

RGR
Gäst
RGR
21 december, 2021 09:45

Det är naturligtvis aldrig försvarligt att hota någon. Många politiker, inte alla, tenderar dock att se fullt legitim kritik som hot och hat.

Senast redigerad 7 månader sedan av RGR
Leif
Gäst
Leif
21 december, 2021 06:11

Hat och hot är väl inte rätt väg och gå men kanske problemet är att ofta är det att tjänstemän har en såkallad härskar mentalitet och vill inte lyssna på andra argument har själv råkat ut för detta skulle man ha ett hetsigt tempament blir det ofta fel då blir dessa avogt inställda till komunen mvh lugn som en filbunke

Observer
Gäst
Observer
21 december, 2021 06:30

”Som man bäddar får man ligga”

Roger
Gäst
Roger
22 december, 2021 07:39

Politikerna har nog lite att skylla,sej själva,då dom lever på en annan planet och verkar vara, totalt oförmögna att lyssna på vanligt folk ,självklart att folk blir förbannade på deras arrogans och deras fina förmåner

Roger
Gäst
Roger
22 december, 2021 07:52

I grunden ett bra upprop, som alla kan ställa sig bakom.
Men det är intressant att läsa om demokrati och en schysst samtalston från ett politiskt parti som varit ett av de ledande när det gällt mobbningen och uteslutandet av SD. Hur kan man i en demokrati kan ta sig rätten att i princip helt öppet ignorera nästan 20 % av väljarnas åsikter, bara för att man inte tycker likadant själv(a)?
Svensk inrikespolitik har varit en sandlåda med barn i, mycket tack vare ert partis beteende.
Jag står bakom det ni skriver till 100 %, men städa lite utanför er egen dörr också….

Elsa
Gäst
Elsa
22 december, 2021 08:07

Kan knappt hålla mig för skratt -Vad menar dom! Sossarna i Malmö har med ”hat och hot” mot judar gjort det omöjligt att bo där för dom.