Gå direkt till Nyheten (Halvvägs för Villa Videbeck
Visning för media i dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Halvvägs för Villa Videbeck
Visning för media i dag

Publicerad måndag, 20 december 2021, 17:01 av Björn Smitterberg

Egentligen är Villa Videbeck på Margretelund långt i från färdigt. Men projektledaren Susanne Sandén och byggprojektledaren Henrik Johansson tycker att man kommit så långt nu att det unika bygget kan visas. Ja, det är unikt.
Susanne Sandén har letat bland alla kommuner i Sverige.

– Det finns inget motsvarande, säger Susanne Sandén. Inte någonstans.

– Här ska vi kunna hjälpa personer från det att de fått sin första indikation på demens i någon form hela vägen genom livet.

Livet ska vara bra även för dementa – och påpekar Susanne Sandén:
– Vi ska inte glömma de anhöriga. Demens drabbar hela familjen.

Vård av dementa finns på flera platser i Lidköping. Nu samlas alla resurser, all erfarenhet och alla tänkbara möjligheter i Ville Videbeck.

I dag ser Ville Videbeck mest ut som ett bombnedslag från Guldvingehållet. Men skenet bedrar. Det rivs nämligen inne i det gamla servicehuset, ingen bor där just nu men snart ska allt bort som rivits och betongstommen ska bli ett nytt boende. 106 personer ska kunna bo på Villa Videbeck. Det är långt ifrån fullt nu. Avdelningarna fylls efter hand som byggjobbarna flyttar ut. 9 personer på varje avdelning. Hög säkerhet, som är anpassad för de boende. I huset finns en hel del inbyggda aktiviteter. Mötesplatserna är många – här ska man kunna träffas och samtala.

Nybygge – här har målarna gått till nästa uppgift, Susanne Sandén berättar om ”sin skapelse! 
Susanne Sandén är förvisso projektledare men även enhetschef och demenssamordnare i Lidköping. 

Ny teknik har fått stor plats. Något så fundamentalt som sällskapsspel har fått en digital lösning.

Varje lägenhet har egen tvättstuga – det är slut på personalens släpande av tvätt i korridorerna (smittorisker), här finns egna hygienutrymmen med ljudisolerat golv och tak, alla har utsikt, alla har ett pentry. Kaffebröd, kaffebönor och godsaker finns att köpa i butiken på bottenvåningen, den som vill snickra kan gå till snickarboden, och den som bara vill sitta och mysa på en balkong eller på uteplatserna – eller varför inte i det atrium som finns.

Mötesplats – redan taget i bruk.

Allt låter flott. Hotell-liknande. Men den som bor här gör det av en orsak som inte är så trevlig utan ofta mycket påfrestande för sig själv och sin omgivning. Det innebär att personalen är på tå. Hundratals är det som kommer att jobba här. Ett stort centralt kök finns. Matvagnarna har bestämda platser i varje vånings serveringskök.

– Det ska inte se ut som en vanlig matsal med matvagnar, säger Henrik Johansson. Här ska vara familjärt. Maten spelar roll och samtidigt ska de boende här själva kunna bidra i köket om de vill.

Pris: Cirka 9.000 per månad. Hälften är hyra en fjärdedel är matkostnad och en fjärdedel är omsorgskostnad. Men det är inget för friska att köa för, här är det speciella krav på hyresgästerna.

Henrik Johansson – med stort H – diskuterar en detalj tillsammans med Jonas Sundström och Karl Wiktorsson, ordförande i Servicenämnden som är politiskt ansvarig för kommunens fastigheter.

Henrik Johansson är kommunens verklige samhällsbyggare. Skolor, förskolor och äldreboenden. Alla möjliga idéer har han samlat på sig genom samtal med personal och andra och får skapa det ena stora efter det andra. 175 miljoner satsar kommunen på Villa Videbeck. Det ska stå helt klart – med grannar i form av förskola i nya lokaler bl a – om knappt två år. För 175 miljoner kronor.

Jonas Sundström och partikollegan Lena Blomgren (S) gillade vad dom såg vid visningen.

När Jonas Sundström i augusti 2018  inför valet intervjuades sade han:  Vi behöver bättre omsorg för dementa!

För att det inte ska bli argsinta kommentarer; Det var munskyddskrav utom på vissa platser där det än inte varit inflyttning.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
22 december, 2021 12:34

Blir säkert väldigt fint o bra på många vis,. Men !
Man borde aldrig ha påbörjat detta bygge på den här platsenfrån början.
Platsen som krävs för demensvård skall enligt många ligga på ett lungt o tryggt ställe. O det är det inte på margeretelund, tro mig!
Har hört från flera källor att denna plats är helt fel. Känns otryggt att kanske vara tvungen att lämna in anhörig dit,
Även om både chefer o anställda är bra.
Det kvittar hur mycket ni slår er för bröstet,

Sorry !