Gå direkt till Nyheten (18+ kan få covid 3-spruta)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

18+ kan få covid 3-spruta

Publicerad måndag, 20 december 2021, 09:37 av - Inskickat material

Den 10 januari öppnar Västra Götalandsregionen (VGR) bokningen av tredje dosen vaccin mot covid-19 för alla som fyllt minst 18 år. Det måste ha gått minst sex månader sedan andra dosen. För att så många som möjligt ska kunna ta tredje dosen arrangerar VGR en stor drop-in-dag lördagen 22 januari med fler än 130 vaccinatörer runt om i Västra Götaland.

Från och med den 10 januari kan alla som fyllt minst 18 år boka en tredje dos vaccin mot covid-19. VGR följer Folkhälsomyndighetens rekommenderade dosintervall, det är därmed viktigt att det är har gått minst sex månader sedan personer under 65 år fick sin andra dos.

− Titta på ditt vaccinationskort, covidbevis eller på 1177.se. Räkna månaderna från din andra dos. Även om bokningen öppnar den 10 januari så kommer många invånare behöva vänta ett bra tag till innan det är dags att få påfyllnadsdosen, säger Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

När det är dags för dos tre ska man som invånare ta med sitt vaccinationskort eller covidbevis som visar när man fick sin andra dos. Så länge alla följer sexmånaders-intervallet kommer det att finnas vaccin och tider.

60 år och äldre – ta tredje dosen nu
Under perioden fram till 10 januari är det fortsatt personer som är 60 år och äldre, personer som fyllt 18 år och tillhör riskgrupp samt viss vårdpersonal som vaccineras med dos 3.

− Om det har gått tillräckligt lång tid sedan din andra dos finns ingen anledning att vänta. Tvärtom. Du behöver en tredje dos för att stärka ditt skydd mot allvarlig sjukdom. Vi räknar med ett stort intresse den 10 januari, så passa på, säger Kristine Rygge.

Lediga tider finns via denna länk: Alla tider och platser för vaccination i Västra Götaland (vgregion.se)

Stora vaccinationsdagen 22 januari
VGR hoppas på stort bokningstryck nu när hela vaccinationsplanen för påfyllnadsdosen är presenterad. För att möta det förväntade intresset kommer över 130 vaccinatörer att erbjuda drop- in lördagen 22 januari. “Stora vaccinationsdagen” vänder sig till alla som behöver vaccin mot covid-19 – de som ännu inte vaccinerat sig, de som behöver dos två och dos tre. Det viktiga är att dosintervallet är rätt.

− Den stora vaccinationsdagen 2 oktober var en succé. Den här gången kommer ännu fler vaccinatörer ha drop-in och vi hoppas verkligen att så många invånare som möjligt passar på. Jag ser fram mot dagen, säger Kristine Rygge.