Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: God Jul och tack till demokratiarbetare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: God Jul och tack till demokratiarbetare

Publicerad Friday, 17 December 2021, 12:00 av Björn Smitterberg

På fredag är det julafton.
Då skall redaktören sitta i sin lugna vrå och bara hade skönt. Brasa, promenad, Frälsningsarméns musikkår, julbön… Ja det är många programpunkter. Gröten inte minst.

Det omfattande julbordet på julafton har efter hand avvecklats.
Redaktören och några personer till besökte emellertid en restaurang förra veckan. Det var vaxxkoll, men väl inne i restaurangen var det trångt och mycket spring. Det var alldeles för trångt. Här var inkomsten viktigare än folkhälsan. Redaktören vet att det inte är särskilda rekommendationer för restauranger just nu. Men en allmän begäran är ju att hålla avstånd och organisera verksamheten så avstånd kan hållas.
Redaktören fick lite avsmak för buffén, och vid samtal efteråt var det fler av dem som var med som hade samma synpunkt.

Demokratiarbetare!
Ja så här inför jul räcker det inte bara att önska God Jul och Gott Nytt År.
Det finns flera personer som är viktiga för oss journalister – oavsett vilken redaktion vi sitter på. Det finns tjänstemän och -kvinnor bl a på kommunen, vid Polisen och på andra platser som utan att gny skickar det material vi önskar eller svara på våra frågor och gör det med ett leende. Helt i det tysta.
Dessa är ett av de viktiga kugghjulen i demokratins arbete.
Det bästa redaktören kan ge är ett apelsinpris.

Flera är tveksamma till vaccinering och vaxxpass.
Redaktören tänker inte ta debatt om detta, utan blev bara påmind om att den pågår och att argumenten känns igen lite. Bl a när det gäller myndigheters möjligheter att kolla datatrafik och telefontrafik, ha kameraövervakning m m.
Men det är uppenbarligen äldre än så. Redaktören fick veta att det redan i slutet på 1600-talet i dåtidens största städer diskuterades om man kunde ha gatlyktor. Detta för att minska brottsligheten .
Men då kom protester; Gatlyktor är bara till för att kontrollera människorna och hur de rör sig!
Nu vann gatlyktorna debatten ändå. Det är faktiskt 350 år sedan de första lyktorna tändes.

Lidköping är stan som har alla möjligheter – direkt post till tomten.

Numer används belysning inte bara för att lysa upp gångvägarna. Nu är det en del av miljöerna. Inom kort får Järnvägsbron i Lidköping ny belysning. Inte för att kontrollera att tåget följer spåren, utanför att det är ett sätt att påverka stadsmiljön. Belysningen på Torgbron har ju funnits några år nu.

Bland de första nämnderna att ha pressinformation efter sina möten var Samhällsbyggnadsnämnden. Då, för 13 år sedan, var det Jonas Sundström (S) och Sten-Erik Lager (Kd) som informerade. Sällan var de oeniga även om det hände. Det var sakliga möten. Så, för fyra år sedan, splittrades de båda. Sten-Eric Lager varvade ner, Jonas Sundström varvade upp och blev kommunalråd.
Men nu är de båda med i kommunstyrelsen. De finns på plats och berättar om kommunstyrelsens beslut. De är inte ensamma, här finns Rasmus Möller (M), Claes-Göran Borg (V) och Pär Johnson (L) ofta också med. Lite mer sällan Marianne Bonnevier (Mp).
Politikerna måste vara återhållsamma – ibland får de veck från mungiporna upp till öronen för att det inte ska vara debatter på de här träffarna. Men det fungerar bra den metod som kom till för 13 år sedan.
I bakgrunden finns Mikael Malmborg, kommunikationschefen, som ser till att alla yrkanden är på plats.

Fattas något; Oj, glömde bygga dörren…

Nu ska det sägas att direktören behöver all hjälp  för att hantera allting i sin förvirrade hjärna.
Nu finns en chans till vilopaus (och lek med barnbarn – 5 år – som får ett elpiano och en pianokurs med enkla låtar i julklapp.) Det dubbelt så gamla (drygt) barnbarnet har blivit en nästan vuxen, miljömedveten och konstintresserad ung dam på väg mot tonåren. Hon vill att farfar ger pengar som går till skolor i flyktingläger. Så får det bli, men en liten klapp blir det ändå under granen. Eller kanske tallen. För till Gotland (där det äldre barnbarnet finns) dröjde det länge innan granplantorna spreds – därför är det än i dag en hel del som har jultall i stället för julgran.
Plastgran – ja, den kanske slår ut tallen.

Grannen grymtar medan ytterligare några hundra små lampor sätts upp i långa slingor: Tänk att elen kan va så dyr!

Som ni kära läsare förstår tänker redaktören gå ner lite på halvfart under helgdagarna. Jämfört med ungdomar är redaktörens numer knappt märkbar fart.
Lidköpingsnytt kommer att finnas, och uppdatera med nyheter. Och en jultävling (synnerligen svår i år!). Men kåserierna får vila över helgerna.

/Så låt redaktören redan nu utropa:
God Jul och Gott Nytt år.